22 aprilie – Ziua Internationala a Pamantului

22 aprilie – Ziua Pamantului – marcheaza nasterea miscarii pentru protejarea mediului inconjurator si a fost fondata de senatorul american Gaylord Nelson, in anul 1970, cu scopul de a trezi lumea politica din dezinteresul pe care il arata fata de mediul inconjurator. Pentru prima data cand a fost sarbatorita Ziua Pamantului a fost infiintata Agentia pentru Protectia Mediului Inconjurator a Statelor Unite ale Americii si a inceput campania pentru un aer curat, apa curata si salvarea speciilor care sunt pe cale de disparitie.

De Ziua Internationala a Pamantului se poate vorbi din anul 1990, cand au fost mobilizati aproximativ 200 de milioane de oameni din 141 tari. Scopul comun era si este sensibilizarea opiniei publice printr-o gama variata de evenimente cu privire la necesitatea protejarii mediului, a conservarii resurselor naturale si a biodiversitatii.

La cea de a 40-a aniversare a Pamantului, pentru sarbatorirea acestei zile importante pentru omenire, si-au anuntat participarea peste 4000 de organizatii neguvernamentale, alaturi de 700 de milioane de oameni din 170 de tari, coordonati de Organizatia Internationala Earth Day. Printre acestia s-au numarat si elevii de la Scoala nr.2, care si-au oferit ajutorul lor si in cadrul Saptamanii Nationale a Voluntariatului SNV2010, desfasurat in perioada 19-25 aprilie, astfel:

In data de 22 aprilie, ora 11, in Parcul Municipal, elevii clasei a IV-a B Step By Step, impreuna cu invatatoarele Szabo Maria si Liszicsan Eniko, au sarbatorit penrtu a IV-a oara consecutiv Ziua Internationala a Pamantului. Acest eveniment se inscrie in lista activitatilor proiectului educativ „Calendarul Verde”. Cu aceasta ocazie copiii au plantat in parc puieti de frasin si tei. Din partea Primariei ne-a onorat cu prezenta la eveniment d-na Simona Pop, iar din partea S.C. A.D.P. S.A. l-am avut printre noi pe d-l Claudiu Bumb.

Vineri, 23 aprilie la ora 10, elevii clasei a I- IV-a B Step By Step au plantat diferite flori in curtea scolii: craite, gladilole si panselute.

Sfaturi pentru un mediu mai curat:

  • Separati deseurile- Separarea deseurilor este necesara pentru ca acestea sa poata fi reciclate.
  • Atentie la ambalaje!- Ambalajul voluminos al produselor poate fi redus. Cumparati produsele impachetate in ambalaje reciclabile.
  • Nu aruncati pungile pe strazi, in parcuri, in ape sau pe malul apelor.
  • Nu aruncati gunoiul pe strada!- Multi dintre cei pe care ii cunoastem arunca gunoiul pe strada sau in apa. Atrageti-le atentia! Murdaria inseamna poluare care dauneaza sanatatii.
  • Nu aruncati lichidele periculoase oriunde!
  • Nu utilizati masinile pentru deplasarile scurte!- Masinile polueaza aerul.
  • Economisiti lumina si nu risipiti caldura!- Economisind energia, salvati mediul inconjurator!
  • Plantati un pom sau cel putin o floare!

… acesta a fost textul de pe pliantele impartite de Ziua Internationala a Pamantului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *