22 Aprilie – Ziua Pamantului

Aer toxic, ape otravitoare, temperaturi anormale, mii de specii de plante si animale pe cale de disparitie. Acesta este portretul planetei tale.
ziua pamantului
Pe data de 22 aprilie, in fiecare an, se sarbatoreste Ziua Pamantului. Aceasta traditie se pastreaza din 1970, cand senatorul american Gaylord Nelson a propus stabilirea unei zile in care sa ne amintim de importanta si valoarea inestimabila a mediului inconjurator.

In ultima vreme se spune ca a fi „eco” a devenit un trend. Dar acest aspect nici nu mai conteaza. Schimbarile climatice isi fac simtita prezenta oriunde in lume, fara sa tina seama de granite. Cu toate ca situatia este deosebit de ingrijoratoare, la nivel inalt se iau foarte putine decizii menite sa stopeze ritmul accelerat de degradare al mediului.

Potrivit International Scientific Congress Climate Change: Global Risks, Challenges & Decisions, ce a avut loc la Copenhaga in luna martie a acestui an, observatiile recente au aratat ca societatile sunt foarte vulnerabile la cele mai mici schimbari climatice, natiunile si comunitatile sarace fiind expuse celui mai mare risc. O cresterea de peste doua grade Celsius a temperaturii globale este foarte greu de suportat de catre societatile moderne.

In fiecare an, mii de specii de plante, animale si insecte sunt inscrise pe lista celor aflate in pericol de disparitie. Ecosistemele sunt deosebit de fragile, iar lipsa unei verigi din lant (a unei specii) poate avea ca efect destramarea intregului sistem.

Schimbarile climatice afecteaza in mod direct plantele, sursa de viata si oxigen. Numite si „aurul verde”, numeroase plante nu mai reusesc sa faca fata temperaturilor schimbatoare si diferentelor tot mai accentuate de la un sezon la altul.

In ultimele decenii s-au folosit pe scara larga soiuri de plante modificate genetic pentru a face fata cresterilor demografice. Graul, porumbul, orzul, nautul, lintea, floarea soarelui si toate soiurile de plante care hranesc de mii de ani omenirea au ajuns in stadiul in care nu mai pot tine pasul cu schimbarile climatice, recoltele fiind tot mai scazute de la un an la altul. Modificarile genetice facute cu scopul de a creste recoltele au dus, paradoxal, la pierderea rezistentei plantelor la conditiile aspre de mediu.

Iata numai cateva dintre numeroasele motive de ingrijorare pentru „sanatatea” Pamantului:

* Energia alternativa din prezent satisface numai 13.8% din necesarul total de energie al lumii;
* 97% din apa de pe Terra se afla in oceane;
* 70% din apa dulce existenta pe planeta noastra este stocata in stratul de gheata din Antartica, dar numai 3% din totalul rezervelor de apa poate fi folosit de catre oameni;
* Atmosfera terestra contine in prezent 750 milioane de tone de dioxid de carbon. Asociat cu faptul ca oceanele si padurile reusesc sa absoarba numai 50% din totalul emisiilor de dioxid de carbon ale lumii, nu este de mirare ca Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) apreciaza ca temperatura globala va creste in acest secol cu aproximativ 5.8%;
* In ultimii 50 de ani, oamenii au produs cele mai rapide si extinse schimbari asupra ecosistemelor, comparativ cu oricare alta perioada a istoriei omenirii.
* Disparitia unor specii este un proces natural in istoria Terrei. Activitatea umana a crescut rata de extinctie de cel putin 100 de ori comparativ cu cauzele naturale.

Sursa: Eva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *