O alimentatie sanatoasa nu inseamna sa mananci numai fructe si legume sau sa nu mananci prajeli. Toate acestea sunt in zadar daca nu reduci consumul de zahar si sare. Nu degeaba se spune ca zaharul si sarea sunt ucigasii tacuti, pentru ca ei actioneaza parsiv: creaza dependenta si se instaleaza in viata noastra, fiind greu sa ii mai dam la o parte. Pare ca nimic din alimentatia sanatoasa nu va va mai avea gust fara putina sare, respectiv putin zahar. Dar este oare chiar asa? Cu siguranta nu. Este doar un mit (sau o scuza) de care multi se folosesc pentru a continua sa exagereze cu sarea in mancare sau cu zaharul in alimentatia de zi cu zi.
Iata 3 sfaturi la indemana pentru a reduce aportul de zahar si sare din hrana de zi de zi:
Spalati fructele si legumele din conserve! Veti scapa de excesul de sare si zahar pentru o alimentatie sanatoasa
Va vine sa credeti sau nu, veti scapa de 40% din cantitatea de sare daca ati spalat legumele pe care le cumparati la conserva. Procedati la fel si cu fructele din compoturi.
Pentru o alimentatie sanatoasa, uitati de sare si adaugati condimente in timp ce gatiti
Nu este nevoie sa puneti in mancare pumni de sare pentru a da gust. Puteti pune in schimb suc de lamaie, piper, cimbru, boia, chimen, scortisoara, nucsoara etc. De exemplu, in omleta puteti presara cimbru uscat, in orez puteti pune scortisoara sau ghimbir. Morcovul gratinat este delicios cu ghimbir, iar spanacul cu nucsoara. Nu mai cumparati sos de spaghete. Il puteti prepara singuri acasa. Asa va asigurati ca veti reduce considerabil aportul de sare din alimentatie.
Iata cateva exemple delicioase: Pui umplut cu orez aromat, Pui cu stafide si migdale in stil marocan, Muschi de porc cu lamaie verde .
Nu trebuie sa renunati la desert ca sa aveti o alimentatie sanatoasa
Pentru a avea o alimentatie sanatoasa nu trebuie sa renuntati la desert. Trebuie doar sa aveti grija la zahar. In general, dulciurile din comert contin o cantitate mai mare de zahar decat cele preparate in casa, avand in plus si aditivi alimentari care nu sunt mereu sanatosi pentru organism.
Daca cerealele vi se par fara gust, nu turnati zahar, ci adaugati fructe uscate. Cand faceti gemuri sau prajituri, puneti doar jumatate din cantitatea de zahar expusa la ingrediente. Nu mai cumparati comporturi si dulceturi din comert (decat daca sunteti siguri ca sunt bio si fara mult zahar). Incercati sa va preparati singuri in casa.
Iata aici cateva idei de retete de prajituri de casa , compoturi si dulceturi pe care vi le puteti prepara in casa.