4,6 miliarde de dolari contra poluarii

O importanta companie americana producatoare de energie a acceptat sa plateasca 4,6 miliarde de dolari (aproximativ 3,26 miliarde de euro) pentru a pune capat unui proces in care a fost acuzata de activitati poluante. Este cea mai mare suma platita pana acum pentru poluare.

Procesul a fost intentat in 1999 de opt state, 12 organizatii nonguvernamentale ecologiste si Agentia Americana pentru Protectia Mediului (EPA). Acuzata: compania American Electric Power (AEP). Obiectul procesului: productia companiei implica eliberarea in atmosfera de gaze foarte poluante, care au produs ploi acide pe regiuni intinse din Statele Unite. American Electric Power a decis sa rezolve procesul pe cale amiabila si a acceptat sa faca investitiile de mediu cerute de acuzatori. Cele 4,6 miliarde de dolari vor fi folosite in urmatorii 10 ani pentru reducerea cu mai mult de 69% a emisiilor companiei. Decizia mai trebuie avizata de instanta unde s-a desfasurat pana acum procesul, dar surse apropiate cazului, citate de presa internationala, sustin ca AEP a evitat astfel o condamnare financiara mult mai serioasa, cea mai drastica pronuntata vreodata intr-un caz de poluare in Statele Unite si in lume.

PRECEDENT. Prin comparatie, presa de peste ocean a relatat ca firma Exxon Mobil a fost condamnata sa plateasca 3,5 miliarde de dolari (2,48 miliarde de euro) pentru investitii, amenzi si despagubiri in urma mareei negre cauzata in Alaska de naufragiul navei Exxon Valdez, in 1989. Nici departamentul de Justitie al Statelor Unite si nici Agentia Americana pentru Protectia Mediului nu au comentat deocamdata informatia. Organizatiile ecologiste americane acuza AEP – care are peste cinci milioane de clienti in Statele Unite – ca a provocat ploi acide in ultimii 25 de ani in zona de nord-est a SUA. Uzinele sale produc energie electrica folosind carbuni. Potrivit ecologistilor, poluarea provocata de AEP ar sta la originea eroziunii constatate pe Statuia Libertatii.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *