500 de litri de titei si 400 de litri de apa sarata s-au scurs in raul Cotmeana din judetul Arges

500 de litri de titei si 400 de litri de apa sarata s-au scurs in raul Cotmeana din judetul Arges

Aproximativ 500 de litri de titei si 400 de litri de apa sarata s-au scurs in raul Cotmeana din judetul Arges, dupa ce o conducta magistrala de petrol apartinand OMV Petrom s-a spart. Poluarea se intinde pe o lungime de cel putin patru kilometri.

Reprezentantii OMV Petrom au oprit pomparea, au izolat zona afectata si au realizat 12 baraje absorbante. Potrivit Garzii de Mediu Arges, poluatorul risca o amenda ce poate ajunge pana la 100.000 de lei si va trebui sa suporte costurile ecologizarii.

Directorul executiv al organizatiei neguvernamentale Salvati Dunarea si Delta, Dan Barbulescu, spune la RFI ca din pacate, companiile de genul OMV Petrom nu fac suficiente investitii pentru a preveni astfel de accidente. „E foarte grav, pentru ca vorbim de produse petroliere care ajung in apa si impactul e deosebit de negativ asupra habitatului. E regretabil ca se ajunge aici! Am inteles ca este vorba de o conducta veche, care s-a spart. Investitii in infrastructura chiar de la companii atat de mari, de la care avem pretentii si pe care le consideram responsabile, trebuie facute. Din pacate si nu este numai cazul companiei OMV Petrom, ci si al altor companii care au impact asupra mediului inconjurator, in general sunt interesate mai putin in investitii in infrastructura, cat de profit, imagine si asa mai departe”, declara Dan Barbulescu.

Nu este prima oara cand o conducta a OMV Petrom polueaza raurile din judetul Arges: in 2008, a avut loc o poluare cu titei, dupa spargerea unei conducte a Schelei de Petrol Strambu-Cobia-Leordeni-Ludesti. Atunci, aproximativ 400 de litri de titei si 200 de litri de apa sarata s-au scurs in raul Glimbocel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *