ANRE vrea sa reduca ajutorului de stat pentru energia fotovoltaica

http://www.wall-street.ro/

Autoritatea Nationala de Regelementare in domeniul Energiei (ANRE) va reanaliza, in iunie, schema de sprijin pentru investitiile in unitati fotovoltaice de productie a energiei si este posibil sa propuna Guvernului diminuarea schemei de sprijin prin certificate verzi, scrie Mediafax.

 “Prima analiza va fi facuta pana la finele lunii iunie, acum evaluam proiectele. Vom propume Guvernului schimbarea schemei de sprijin, acolo unde se justifica. Daca va fi cazul, vom propune Guvernului reducerea numarului de certificate verzi, dar asta va fi la latitudinea Guvernului”, a declarat marti Zoltan Nagy-Bege, director in ANRE, prezent la o conferinta organizata de Asociatia Romana pentru Industria Fotovoltaica (RPIA).

Certificatele verzi se tranzactioneaza la pretul maxim prevazut de lege, de 55 euro pe unitate. Astfel, o companie care produce energie in panouri fotovoltaice primeste 330 de euro pe MWh doar prin schema de sprijin, pe langa pretul de vinzare a electricitatii propriu-zise.

Din datele ANRE, acest numar de certificate este prea mare, permitand dezvoltatorilor de astfel de unitati de productie sa primeasca prea multi bani prin schema de prijin, recuperandu-si astfel investitia intr-un termen foarte scurt, de patru ani.

“ANRE sustine reducerea numarului de certificate verzi pentru energia produsa in centrale fotovoltaice din 2013, in timp ce Parlamentul sustine ca diminuarea sa fie aplicata din 2014. In cazul in care Comisia Europeana va constata ca este supracompensare, beneficiarii de certificate verzi primite ilegal vor fi obligati sa le returneze sau ANRE va anula certificatele din oficiu”, a continuat Nagy-Bege.

El a adaugat ca cei care credeau in recuperarea investitiei in patru ani vor renunta la proiecte si vor ramane doar “investitorii seriosi, de care avem nevoie”.

Directorul ANRE a adaugat ca in prezent sunt emise permise de racordare la retea pentru 805 MW in unitati fotovoltaice, din care au contracte de racordare proiecte 335 MW, mult peste estimarile ANRE din 2010.

Problema principala a schemei de sprijin prin certificate verzi este cuantumul ajutorului de stat acordat dezvoltatorilor, la nivelul ANRE existand temerea ca ajutorul de stat este prea mare, iar astfel companiile vor obtine venituri nejustificate.

In Legea de sprijin a investitiilor in energii regenerabile sunt prevazute praguri de recuperea a investitiilor, care nu trebuie sa depaseasca 10%.

“Daca rata de rentabilitate creste cu mai mult de 10%, statul trebuie sa intervina si sa diminueze numarul de certificate verzi. Vream ca din ianuarie 2013 sa indeplinim obligatia fata de Comisia Europeana de a reduce numarul de certificate in caz de supracompensare. Daca vom reduce numpar certificate, nu vom cobori sub acest prag de rentabilitate”, a spus Nagy-Bege.

El a precizat ca in 2010 investitia pentru 1 MW in unitati fotovoltaice era de 3,5 milioane euro, rezultand o rata de rentabilitate de 11,6%, peste limita stabilita de lege. In prezent, costurile echipamantelor au scazut, iar pentru 1 MW instalat in panouri fotovoltaice investitia a scazut la 2 milioane euro, insa rata de rentabilitate a crescut masiv, la peste 22%.

Deputatul PSD Ciprian Surupaceanu, prezent in conferinta, a afirmat ca “suntem clar in supracompensare”, dar a adaugat speranta ca legea sa nu fie modificata.

“Asta nu inseamna ca nu putem inchide ochii si sa le dam sansa sa isi recupereze investitia in patru ani, in loc de sapte. (…) Sa nu ne grabim sa bagam in faliment sute de firme”, a spus Surupaceanu.

Surupaceanu a adaugat ca si-ar dori ca Romania sa fie “un El Dorado al investitiilor in energii regenerabile”.

“De ce sa nu stimulam o generare de venituri si profituri pentru toti, romani si straini”, a adaugat deputatul.

Intrebat care este costul de productie a unui MWh in panouri fotovoltaice, Surupaceanu a raspuns ca “profitul pe MWh este 95%”.

Articole similare

În Bihor s-a dat startul pentru colectarea separată pe cinci fracții, inclusiv biodeșeuri

Ca ţară membră a Uniunii Europene, România s-a angajat să colecteze separat 50% din deşeurile generate de gospodării până în 2020. Tonul...

Export de deșeuri de plastic, export de probleme de mediu

de Oriana Irimia Știați că statele UE au metodologii diferite de calcul a ratei de reciclare a plasticului...

Otrava din sufragerie

de Oriana Irimia În spatele unor nume lungi și greu de pronunțat se ascunde un pericol grav pentru...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,788FaniÎmi place
74CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente

În Bihor s-a dat startul pentru colectarea separată pe cinci fracții, inclusiv biodeșeuri

Ca ţară membră a Uniunii Europene, România s-a angajat să colecteze separat 50% din deşeurile generate de gospodării până în 2020. Tonul...

Export de deșeuri de plastic, export de probleme de mediu

de Oriana Irimia Știați că statele UE au metodologii diferite de calcul a ratei de reciclare a plasticului...

Otrava din sufragerie

de Oriana Irimia În spatele unor nume lungi și greu de pronunțat se ascunde un pericol grav pentru...

Mirajul plasticului: reciclarea mai e soluția salvatoare?

de Oriana Irimia Ca să combatem cu adevărat schimbarea climei, ca să scăpăm de munții de gunoaie, economia...

Oamenii de știință evidențiază riscul pe care schimbările climatice îl au asupra sănătății animalelor de companie

42% dintre proprietarii de animale de companie chestionați nu realizează impactul pe care modificările caracteristicilor anotimpurilor îl au asupra câinilor și pisicilor...