500 de locuri de vazut inainte sa dispara- Pe cale de disparitie

0
490

Primul ghid din lume al destinatiilor turistice pe cale de disparitie a fost lansat ieri la Londra. Lucrarea contine 500 de zone din intreaga lume care, din diferite cauze, se afla in situatii deplorabile si ar putea disparea in urmatorii ani.
rezervatii pe cale de disparitie
Co-autoarea acestei carti, Holly Hughes, a spus pentru publicatia britanica The Guardian: „Dezastrul cauzat de schimbarile climatice si cel provocat de actiunile omului ne sunt cunoscute tuturor. Dar pentru aceasta carte am ales o lista a destinatiilor care se afla intr-o situatie cu adevarat critica si pe care iubitorii de natura mai au putine sanse de a le vizita inainte de a se distruge complet.” Potrivit lui Hughes si celuilalt coautor, Larry West, un respectat jurnalist nominalizat la Premiul Pulitzer, 20 dintre cele mai cunoscute locuri din Regat sunt in pericol. De exemplu celebrul Turn al Londrei sau Muzeul Marinei din Greenwich sunt in pericol pentru ca, din cauza cresterii nivelului oceanului planetar, apele Tamisei vor creste foarte mult si isi va iesi din actuala matca.

Dintre cele 500 de destinatii, in situatia cea mai grava se afla, potrivit autorilor, rezervatia Everglades din sudul Floridei. Plina de specii rare, acest ecosistem unic se degradeaza cu o rapiditate alarmanta. Mai mult de jumatate din suprafata acestei arii protejate a fost transformata in teren pentru agricultura si dezvoltare imobiliara. Apele menajere si poluarea au afectat sever restul rezervatiei. In acest moment, numarul de specii de pasari a scazut cu 93%, iar pestii si chiar aligatorii din zona au in organism un nivel foarte ridicat de mercur.

MAREA MOARTA SI DESENELE ANTICE DIN PERU
Marea Moarta va ramane o optiune pentru turisti doar pentru urmatorii 30 de ani. Pana atunci, potrivit lui Hughes, „ar putea sa sece de tot, multumita devierilor cursurilor de rauri care o alimentau”. Viata marina din jurul insulelor Falkland Islands este de asemenea sever amenintata de pescuitul excesiv si navele de transport. Desenele din desertul peruvian Nazca (celebrele Nazca lines), unul dintre cele mai misterioase situri antice se afla in fata distrugerii din cauza constructiei de drumuri, incalzirii globale si despaduririlor, care cauzeaza inundatii si alunecari de teren. De asemenea sub amenintare se afla si Mica Italie din New York, iar din Marea Britanie celebra Strawberry Hill.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.