5.000 de hectare din Olt, „prajite” de seceta CEZ

Desi proprietarii au platit pentru irigatii, terenurile nu pot fi udate pentru ca statiile de pompare nu mai au retele de alimentare cu energie electrica. 24,5 kilometri de cabluri ale CEZ sunt casate, iar irigatorii ar trebui sa traga retele pe banii lor.

CEZ

Peste 5.000 de hectare de terenuri agricole din raza Sucursalei Dunare-Olt a Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare (ANIF) RA pentru care s-au incheiat contracte de irigatii, localizate in cea mai mare parte in judetul Olt, risca sa fie arse de seceta din cauza problemelor de alimentare cu energie electrica a statiilor de pompare. Potrivit lui Constantin Cazacu, inspector-sef al unitatii de administrare Olt, retelele de alimentare au fost deja casate. „Am discutat cu cei de la CEZ Distributie si au spus ca retelele sunt casate si nu poate fi finantata refacerea lor. In judet au fost contractate pentru irigatii peste 40.000 de hectare de teren. Circa 5.000 de hectare vor fi afectate daca nu se gasesc urgent solutii pentru alimentarea cu energie a statiilor de pompare”, a spus Cazacu.

Retelele CEZ, casate
Cele mai afectate zone de lipsa retelelor sunt Gostavatu, Cezieni, Vadastrita-Potelu si Obarsia, lungimea totala a retelelor distruse fiind de 24,5 kilometri, conform celor implicati. „CEZ ar fi trebuit sa refaca liniile de alimentare, insa ne-au spus ca nu au prins aceste investitii in buget. Ar trebui sa asteptam toamna ca sa prinda investitiile in buget. Noi incercam sa gasim alte surse de finantare, pentru ca nu putem sta asa. Dupa ce le refacem, ori le pastram noi, ori le predam CEZ. Sa vedem de unde luam banii, de la CJ sau de la minister, ca asa ni s-a promis”, a spus Gigel Mocanu, directorul Organizatiei Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii (OUAI) Gostavatu. La doua dintre locatii, banii necesari s-ar ridica la 1,3 milioane de lei. Pe de alta parte, Sucursala Dunare – Olt a ANIF RA ne-a trimis saptamana trecuta un comunicat in care atragea atentia asupra problemelor de alimentare cu energie a statiilor de pompare. La acea data, calculele indicau zece statii de pompare direct afectate. Potrivit reprezentantilor institutiei, in raza sucursalei au fost contractate pentru irigat circa 105.000 de hectare de teren, fiind pe locul doi in tara dupa Braila. Din luna februarie, de cand au fost sesizate problemele, au fost puse sub tensiune alte cinci statii de pompare.

La randul sau, CEZ Distributie sustine ca pentru OUAI Dabuleni, cel putin, datele pentru prinderea pe investitii a locatiei nu ar fi fost transmise in timp util de ANIF, dar ca situatia se va rezolva. La fel se intampla si la Motatei Gara, in timp ce alte statii de la Gighera, Dabuleni, Segarcea, Barca, Macesu au fost puse sub tensiune. CEZ isi manifesta disponibilitatea pentru racordari, dar nu sufla o vorba despre bugetul de investitii pentru cei aproape 19 km de retea incriminati de ANIF. In ceea ce priveste Doljul, trebuie spus ca in acest an, care se anunta mai secetos ca precedentii, doar 12,9% din suprafata Doljului va fi irigata artificial, restul de 77% depinzand de precipitatii.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *