6 Februarie – Ziua Rosiei Montane

Ziua Rosiei Montane

Vino alaturi de noi pentru a spune tuturor romanilor, si nu numai, ca rosienii sunt cea mai veche comunitate miniera din Romania, ca Rosia Montana este actul de nastere al poporului roman si ca nu vom accepta niciodata distrugerea ei!

Cu ocazia implinirii a 1881 de ani de atestare documentara a Rosiei Montane, va invitam pe 6 februarie sa sarbatorim Ziua Rosiei Montane, eveniment dedicat patrimoniului sau natural si cultural exceptional.

Pentru cele mai noi informatii despre programul evenimentului si invitati, urmariti site-ul: www.ziuarosieimontane.ro

Rosia Montana este cea mai veche localitate miniera din Romania, fiind atestata documentar de nu mai putin de 1881 de ani. Numele localitatii Alburnus Maior, numele latin al Rosiei Montane, apare pentru prima data mentionat in tablita cerata nr. XVIII, datata 6 februarie 131. Tablitele cerate, gasite in minele de la Rosia Montana, reprezinta unul dintre izvoarele Dreptului Roman.

Pe teritoriul Rosiei Montane se regasesc radacini adanci ale istoriei noastre, precum zeci de case si gospodarii declarate monument istoric, un centru renumit prin arhitectura si vechimea constructiilor, un muzeu al mineritului unicat prin piesele detinute, case memoriale si o rezervatie arheologica. Aceste dovezi ale etnogenezei si continuitatii poporului roman sunt amenintate cu distrugerea de catre propunerea unei companii miniere de a deschide cea mai mare mina aurifera de suprafata din Europa.

Urmareste Ziua Rosiei Montane in orasul tau! Intra pe www.ziuarosieimontane.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *