Pozitia Alburnus Maior cu privire la emisiunea „Patrimoniul nimanui”, realizator Mihai Tatulici pentru Realitatea TV.

Asociatia Alburnus Maior, initiatoarea campaniei “Salvati Rosia Montana”, se dezice de boicotul promovat de comunitatea “Uniti Salvam”
Alburnus Maior

Azi, de la 16.30, Realitatea TV anunta difuzarea unei „dezbateri” pe tema patrimoniului cultural. Ce se ascunde in spatele acestei dezbateri si care este pozitia Alburnus Maior referitoare la acest exercitiu de PR ieftin din partea RMGC cu complicitatea Realitatea TV cititi in comunicatul Asociatiei Alburnus Maior.

Catre: Presedintele SC Realitatea Media SA,

In atentia dlui Mihai Tatulici, Realizator si a dnei Valentina Iuliana Iancu, Producator

 

Stimata doamna/ Stimate domn, 

Ca urmare a realizarii emisiunii „Patrimoniul Nimanui” ce va fi difuzata duminica, 5 februarie, ora 16.30, avand drept subiect patrimoniul de la Rosia Montana, va transmitem urmatoarele probleme majore care pun sub semnul intrebarii impartialitatea dvs. ca institutie de presa:

 Studioul principal al emisiunii este amplasat intr-unul dintre imobilele din Rosia Montana, apartinand SC Rosia Montana Gold Corporation SA (RMGC), mai precis Biroul de Arheologie al companiei, iar invitatii care vor sustine interventii din acest birou sunt reprezentanti ai companiei miniere SC Rosia Montana Gold Corporation si exclusiv membri ai Grupului Independent de Montorizare a Patrimoniului Cultural de la Rosia Montana (http://patrimoniurosiamontana.ro/despre-noi).

Mentionam faptul ca activitatea Grupului Independent de Montorizarea Patrimoniului Cultural de la Rosia Montana este sustinuta financiar de catre RMGC.

Mai mult, alegerea locatiei pentru studioul local este cu atat mai ingrijoratoare cu cat in Rosia Montana se puteau identifica spatii publice neutre adecvate gazduirii emisiunii.

Titlul atribuit emisiunii “Patrimoniul Nimanui” este rau-intentionat in contextul in care numeroase obiective de patrimoniu de la Rosia Montana beneficiaza, asa cum se cunoaste, de un statut de protectie de cel mai inalt grad in conditiile legislatiei aplicabile in domeniul protectiei monumentelor istorice, acela de monumente de importanta nationala si universala. In acest sens, consideram ca aceasta dezbatere este lipsita de legitimitate si continut, fara prezenta Ministerului Culturii, principalul actor responsabil de protejarea patrimoniului cultural de la Rosia Montana. In lipsa unui reprezentant al Ministerului Culturii nu se pot dezbate obiectiv gradul de protectie atribuit prin lege monumentelor din Rosia Montana si nici solicitarile venite din partea organisemelor de specialitate pentru includerea localitatii pe lista indicativa UNESCO.

In plus, realizatorii emisiunii nu au adresat o invitatie de participare unui reprezentant al Asociatiei Alburnus Maior, in conditiile in care actiunile in justitie promovate de asociatie impotriva Ministerului Culturii in vederea redobandirii statutului de protectie al Masivului Carnic de la Rosia Montana au avut un rol hotarator in ansamblul dezbaterilor si deciziilor administrative privind posibilitatea insasi de realizare a proiectului minier de la Rosia Montana.

De asemenea, consideram ca dl. Tatulici nu-si poate exercita in mod independent rolul de moderator al emisiunii caci a beneficiat in august 2011 de o excursie in Noua Zeelanda platita de Rosia Montana Gold Corporation.

Desi emisiunea se numeste “Patrimoniul Nimanui”, ea este promovata de catre RMGC ca fiind o emisiune dedicata relansarii mineritului in Rosia Montana, fara ca acest lucru sa fie comunicat de catre Realitatea TV in promo-ul emisiunii sau invitatilor in studio.

In lumina aspectelor mentionate mai sus, denuntam cu fermitate lipsa de obiectivitate a emisiunii „Patrimoniul Nimanui” si vom intreprinde demersurile necesare sesizarii organismelor competente in asigurarea respectarii regulilor de baza privind obiectivitatea dezbaterilor televizate si corecta informare a publicului in probleme deinteres major.

Cu respect,

Eugen David,
Presedinte Alburnus Maior


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *