Romania la Saptamana Verde 2012: 60 de producatori mici si mijlocii

Romania la Saptamana Verde 2012: 60 de producatori mici si mijlocii

Romania a participat in calitate de stat partener la Expozitia Internationala Saptamana Verde 2012 cu un pavilionului national pe o suprafata de 1.000 mp, unde si-au expus produsele 60 de producatori mici si mijlocii.

Astfel, in pavilionul Romaniei au fost expuse produse procesate din carne, produse procesate din lapte, tuica, palinca, vinuri, paine de Pecica, produse din carne de peste, dulceturi, siropuri si gemuri, miere si produse apicole etc. In pavilionul Romaniei au fost prezenti, de asemenea, mesteri populari care au expus covoare, coliere realizate din margele, sculpturi in lemn, statuete modelate din lut, icoane pe sticla si lemn etc.

Pavilionul Romaniei a fost gazda mai multor intalniri la nivel inalt, intre ministrul roman al agriculturii si dezvoltarii rurale si omologii sai din Serbia, Polonia si Republica Moldova. In acest cadru specific taranesc a avut loc Ziua Maramuresului in care vizitatorii au fost incantati de portul, muzica si dansurile populare din nordul tarii.

Tot in pavilionul romanesc a fost organizat Sarbatoarea Vinurilor Romanesti, eveniment prin care au fost promovate renumitele vinuri din podgoriile romanesti.

Pe toata durata expozitiei, pavilionul Romaniei a fost gazda mai multor delegatii oficiale care au dorit sa cunoasca produsele expuse. Membrii acestor delegatii au felicitat Romania pentru participarea cu succes la cel mai mare eveniment din lume din domeniul agriculturii. De fapt au felicitat pe reprezentatii satului romanesc, cea care produce de peste 2000 de ani adevarate valori materiale si culturale intr-o economie rurala creativa si originala ignorata de clasa politica si folosita mai mult ca propaganda electorala.

Daca doar cu 60 de producatori am cucerit lumea, cand avem in tara peste 3000 de produse atestate traditional si un potential al agriculturii ecologice pe mai mult de 40 % din suprafata agricola a Romaniei, ne dam seama ca cei care conduc destinele MinisteruluiAgriculturii si Dezvoltarii Rurale pot face minuni in acest domeniul al dezvoltarii satelor, al imbunatatirii serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale.

Romania a incantat audienta germana prin frumusetea traditiilor, obiceiurilor, a portului, muzicii si dansului prezentate pe parcursul Expozitiei Internationale Saptamana Verde.

De obicei dupa un asemenea eveniment, contabilizam o lovitura de imagine si ne intoarcem inapoi la marii investitori din agricultura, la organismele modificate genetic si la supermarket-urile cu produse de proasta calitate. Si printe aceste obiceiuri proaste si multa ignoranta continua sa lupte pentru supravietuire o mica economie rurala bazata pe produse traditionale romanesti si agricultura ecologica.

De ce sa nu avem si noi o expozitie nationala Saptamana Verde Bucuresti sub genericul „Traditional, original, autentic romanesc” la care sa partice toti producatorii de produse traditionale si ecologice din Romania? Ar fi datoria Ministerului Agriculturii sa se ocupe personal de acest proiect, mai ales ca are experianta pavilionului Romaniei de la Berlin si ar fi un argument in plus ca sprijina cu adevarat producatorii mici si mijlocii de la tara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *