7 remedii naturale pentru migrena

Durerile severe de cap, asociate cu senzatia de slabiciune, sunt necazuri frecvente. Infuziile, compresele si masajul te ajuta in momentele de criza. migrene

Oboseala, o alimentatie dezechilibrata, traumele psihice si fenomenele meteo declanseaza migrenele, disconfort intalnit mai frecvent la femei decat la barbati. Acest tip de durere de cap poate sa dureze cateva ore sau chiar cateva zile.

Infuzii si tincturi cu efect sedativ

Preparatele din flori de salcam (infuziile si tincturile) au proprietati antispastice, sedative si calmante si se recomanda in tratamentul migrenelor, gastritelor hiperacide, ulcerului gastric sau duodenal si in crizele de astm. In astfel de afectiuni, se recomanda tinctura preparata din 100 g de flori de salcam si din 100 g de alcool de 70 de grade, care se macereaza timp de 10 zile.

Dupa ce se strecoara, se depoziteaza intr-un recipient care se pastreaza la o temperatura constanta. Se iau cate 30 de picaturi dimineata, vreme de 10 zile pe luna. Ca adjuvant, infuzia din flori de salcam (preparata dintr-o lingurita de flori si o cana cu apa clocotita) este recomandata in dureri cronice de cap, in insomnie, depresie si in atacurile de panica. Se consuma cate o cana dimineata si seara, dupa mese.

Efecte sedative au si infuziile din frunze de menta, tei, soc, roinita si musetel, folosite separat (cate doua lingurite de planta la o cana cu apa clocotita) sau cate o lingurita dintr-un amestec obtinut din toate plantele si o cana cu apa clocotita.

Comprese cu ulei de lavanda

Levantica are un efect calmant, relaxant si este, de asemenea, un analgezic natural. De aceea, este recomandata in migrenele aparute pe fondul unor tensiuni nervoase. Se pun 10 picaturi de ulei de lavanda pe un prosop, care se aplica sub forma de compresa pe frunte si pe ceafa. O alternativa sunt baile de maini si de picioare cu decoct de patrunjel, de menta si de roinita sau inhalatiile cu aburi din otet de mere amestecat cu infuzie de busuioc.

La prepararea decocturilor, sunt recomandate cate doua lingurite din fiecare planta intr-un litru cu apa. Plantele se fierb timp de cinci minute, apoi ceaiul se strecoara si se adauga in vasul in care se fac bai alternative la maini si la picioare. Daca faceti inhalatii cu aburi de otet de mere si infuzie de busuioc, adaugati 5 linguri cu otet de mere in 500 g de infuzie de busuioc (preparata din 5 lingurite de planta la 500 g de apa). Inhalatia dureaza sase-opt minute.

Scortisoara atenueaza durerea

Specialistii recomanda scortisoara in caz de migrene provocate mai ales de contactul cu aerul rece. S-a dovedit foarte buna terapia cu o pasta preparata din pudra de scortisoara amestecata cu miere (in parti egale) si doua linguri de apa. Leacul se aplica pe frunte si pe tample, timp de 10 zile pe luna.

Masaje locale

Aceleasi efecte eficiente au si masajele locale. Timp de 5-10 minute se maseaza fruntea, tamplele si ceafa cu un amestec de uleiuri volatile din pin, menta si din brad (cate o picatura din fiecare). De asemenea, aceste uleiuri pot fi mirosite profund de
3-4 ori pe zi, direct din flacon.

Inhalatiile cu rozmarin reduc intensitatea migrenelor provocate de raceala.

Profilaxie
Faceti saptamanal inhalatii cu infuzie de busuioc pentru a preveni migrenele.

Specialistul nostru – Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie competenta in apifitoterapie reflexoterapeut

Cauzele migrenelor sunt numeroase si greu de identificat si de tratat. Factorii incriminati in declansarea atacurilor migrenoase pot fi: stresul, emotiile puternice, oboseala, modificarile vremii. La unele femei, acestea sunt declansate de dereglarile hormonale.

Anumite alimente, cum ar fi ciocolata, carnea afumata, vinul rosu, cafeaua, branza veche, nucile, alcoolul si inghetata, pot declansa atacurile de migrena. Studiile recente arata ca acizii grasi Omega 3, asemanatori celor continuti de uleiul de peste, pot ajuta la prevenirea migrenelor.

In cazul in care durerea este insotita de greata sau de varsaturi, musetelul, cretusca sau uleiul de menta pot fi de ajutor. Foarte eficienta este infuzia de roinita (o lingurita de planta uscata si macinata la o cana cu apa clocotita). Se beau cate 2-3 cani pe zi, timp de 21 de zile.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *