A fost inventat becul ecologic de 2 euro ce va dura 60 de ani

0
946

Becurile ecologice ar putea castiga batalia cu cele incandescente datorita inventiei unor becuri „verzi”, de tipul LED-urilor, care vor produce o lumina puternica dar vor folosi foarte putina electricitate. Cel mai important este ca ele vor costa doar doi euro si vor dura pana la 60 de ani.
bec ecologic
Desi sunt mai mici decat o moneda, ele sunt de 12 ori mai eficiente decat becurile cu filament si de trei ori mai eficiente decat becurile eco fluorescente. Si mai mult, aceste becuri se aprind instantaneu, fata de generatia actuala de becuri eco.

Aceste LED-uri, realizate de cercetatorii de la Universitatea Cambridge si finantate de Engineering and Physical Sciences Research Council din Marea Britanie, ar putea reduce facturile la electricitate cu trei sferturi, potrivit Daily Mail.

Daca ar fi instalate in toate casele si birourile, ar putea reduce proportia de electricitate folosita pentru iluminare de la 20% la 5% pe an.

LED-urile dureaza 100.000 de ore, de zece ori mai mult decat becurile eco de astazi, si nu contin mercur, asa ca dupa ce vor fi aruncate vor produce mai putine pagube mediului. Un alt avantaj al acestor becuri „verzi” este faptul ca nu palpaie.

Acest tip de bec se foloseste deja pentru luminile de la biciclete, telefoane, pentru bliturile de la aparatele foto si pentru beculetele de Craciun, pentru ca sunt ieftine si mici. Ele sunt realizate din nitrit de galiu, un semi-conductor folosit la producerea diodelor emitatoare de lumina.

Pana acum costurile de productie erau prea mari pentru o folosire mai larga, intrucat acest material trebuie sa fie „crescut” pe casete de safir, ceea ce ar insemna ca un singur LED sa coste peste 20 de euro.

Oamenii de stiinta de la Cambridge au rezolvat insa acesta problema, crescandu-le pe casete de silicon.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.