A inceput receptia lucrarilor la deponeul ecologic al Timisoarei

A inceput receptia lucrarilor la deponeul ecologic al Timisoarei

Receptia lucrarilor la deponeul ecologic al Timisoarei a inceput, luni, urmand ca dupa incheierea procedurilor, care vor dura 30 de zile, dosarul sa plece la Bruxelles, de unde se asteapta decontul investitiei de peste 50 de milioane de euro facute de Consiliului Judetean Timis.
Deponeul este construit in comuna Ghizela, situata la 60 de kilometri de Timisoara. ‘Imediat dupa aprobarea indicatorilor tehnico-economici, dosarul deponeului pleaca spre Bruxelles. Noi speram ca acest lucru sa se realizeze pana la mijlocul acestei luni. De la Bruxelles urmeaza sa vina banii investiti de CJ in acest obiectiv. Sunt convins ca deponeul va corespunde cerintelor actuale privind managementul deseurilor. Suntem preocupati, in continuare, de obtinerea finantarii pentru intregul sistem’, a declarat vicepresedintele CJ, Adam Craciunescu.

Din sistem fac parte alte trei centre de colectare, statia de transfer si inchiderea depozitelor neconforme de la Parta, Jimbolia, Buzias, Sannicolau Mare, Lugoj si Faget. Incinta deponeului ecologic de la Ghizela are o suprafata de aproape 60 de hectare, cu o zona de depozitare de 35,14 hectare. Zona aferenta primei celule este de 7,01 hectare si cuprinde si o zona tehnica de 23,76 de hectare destinata cantaririi autocamioanelor la intrarea si iesirea din deponeu, compostarea deseurilor, maturarea materialului de acoperire si cladirea administrativa.

In schimbul ofertei de teren puse la dispozitie de comuna Ghizela, aceasta va beneficia de o serie de facilitati deoarece, odata cu construirea deponeului, se creeaza infrastructura de apa si canal, se refac drumurile si se creaza locuri de munca. Valoarea totala a investitiei se ridica la 33,7 milioane de euro, dintre care 23 de milioane de euro vor fi asigurati printr-un grant ISPA, nerambursabil, iar diferenta prin contractarea unui credit de la Banca Europeana de Investitii, cu termen de rambursare in 25 de ani.

Primul demers al autoritatilor locale pentru construirea deponeului ecologic al Timisoarei a avut loc in 1999, cand autoritatile au identificat un amplasament la Sanandrei, propunere respinsa de Consiliul Local al comunei, aceeasi opozitie inregistrandu-se si din partea autoritatilor si localnicilor din comuna Covaci, situata la 6 kilometri de oras

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,331FaniÎmi place
97CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente