Achizitiile publice pot contribui la crearea pietei produselor si serviciilor ecologice

0
414

Parlamentul Europei a elaborat, in aceasta vara, un regulament care solicita autoritatilor publice sa faca doar acele achizitii de produse care poarta eticheta "Energy Star" (referitoare la eficienta energetica) sau care sunt certificate ca respectand standarde energetice echivalente. De asemenea, in statele UE, se afla in circulatie manualul de achizitii publice intitulat "Buying Green", a carui traducere neoficiala a fost realizata in cadrul Ministerului Mediului din tara noastra sub titlul "Cumparand ecologic".

     Tara noastra trebuie sa prezinte un plan national de actiune pentru achizitiile publice verzi, pentru perioada 2007-2013. Planul se afla in lucru la Ministerul Mediului si va fi finalizat, potrivit managerului public Anamaria Stroia, pana la sfarsitul aces-tui an. De altfel, prin OUG nr. 34/2006 s-a facut primul pas spre legiferarea achizitiilor publice "verzi". Insa, in plan practic, dis-pozitiile cuprinse in aceasta ordonanta nu au avut niciun efect.

     Reprezentantii Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile au recunoscut, in cadrul conferintei "Instrumente de mediu in dezvoltarea afacerii", desfasurata ieri, la Cluj-Napoca, faptul ca achizitiile publice verzi au de infruntat lipsa unor norme tehnice foarte clare, precum si o piata de profil extrem de firava, cu exceptia pietei produselor agricole ecologice.

     "Achizitiile publice ecologice sau verzi, facute de catre autoritatile publice, pot constitui un impuls decisiv pentru constituirea si dezvoltarea unei piete a bunurilor si serviciilor ecologice in Romania", apreciaza Anamaria Stroia (foto), manager public la Unitatea de Politici Publice din cadrul Ministerului Mediului.

     Potrivit unui studiu mai vechi comandat de Uniunea Europeana, achizitiile publice facute pe teritoriul a 25 de state componente insumau, in anii trecuti, 1.500 miliarde de euro, adica 16% din Produsul Intern Brut unional. Un volum de cheltuieli publice atat de mare poate genera, in opinia res-ponsabililor ministerului, o cerere semnificativa de achizitii de bunuri si servicii ecologice si, implicit, dezvoltarea unei "tehnologii durabile" din punctul de vedere al protectiei

Sursa: Bursa.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.