Imediat dupa 1990, profesorii de horticultura au inceput sa aclimatizeze fructe exotice. Incalzirea globala le-a dat si ea un ajutor, astfel ca, inca din 2008, in curtea Facultatii de Agronomie din Bucuresti cresc fructe de kiwi, banane, curmale, smochine.Cercetatorii ii incurajeaza pe romani sa incerce sa le cultive, macar din curiozitate: efortul este minim, satisfactia este maxima.
Prima plantatie de kiwi din Romania, de la Ostrov/ Sursa foto: recolta.eu
Dorel Hoza, decanul Facultatii de Horticultura a Universitatii de Agronomie din Bucuresti, a declarat pentru Evenimentul Zilei ca primele soiuri exotice le-a cultivat prin ’92. Le-a adus din Italia si in trei ani, timp in care planta a ajuns la o oarecare maturitate, a facut prima recolta: “In ultimii 20 de ani, odata cu incalzirea asta globala, a crescut si la noi temperatura medie anuala. Avem toamne lungi, avem veri calduroase, lucruri care le priesc curmalelor sau fructului de kiwi, de exemplu”.
Si comerciantii de rasaduri au ”mirosit” potentialul unei afaceri in domeniu. Numeroase firme care comercializeaza altoi, semninte si rasaduri de plante au intrat pe piata arbustilor exotici, oferta lor continand mai multe soiuri de kiwi, kaki, paw-paw, curmali si smochini.
Un copac de kiwi are nevoie de aproximativ 4 ani pentru a ajunge la maturitate, un curmal are nevoie de numai 3. Productia medie de fructe pentru un copac de kiwi este de 20-30 kg/an, dar exista soiuri care pot produce pana la 100 kg. Un arbust de kiwi costa in medie 20-25 lei.
Daca pana acum copacii trebuiau inveliti in folie in fiecare iarna, incalzirea globala a facut ca acest demers sa nu mai fie necesar pentru ca bruma pica tarziu iar inghetul vine treptat. Vara calduroasa si toamna lunga din Romania le prieste fructelor exotice, unele dintre ele atingand o productivitate tripla fata de tara de origine.
Romanii au tot testat cultivarea de smochini in ultimii ani, dar spre dezamagirea profesorilor de la Agronomie, inca nu a indraznit nimeni sa investeasca sume mari in plantatii in toata regula.
Si varza chinezeasca, cu frunze lungi, numai bune pentru sarmale, a trecut testul in Romania. La fel si broccoli sau batatul. “Batatul, sau cartoful dulce, a prins la noi mai mult ca planta ornamentala. Il vedeti prin scuaruri, la noi in Bucuresti. Are niste flori frumoase. Putini stiu insa ca radacina e un cartof foarte bun si cautat prin alte parti”, declara un horticultor.