Toti medicii sunt de acord cu faptul ca un consum exagerat de carne poate sa aiba repercusiuni grave asupra sanatatii. Afla care sunt cele mai frecvente probleme care apar atunci cand faci abuz de carne.
Ce inseamna un consum exagerat de carne?
Parerile specialistilor sunt impartite, o parte dintre acestia considerand ca nu trebuie sa depasim doua portii de carne pe saptamana, o alta parte care spun ca putem sa mancam carne de patru, cinci ori pe saptamana si o a treia categorie care sustine ca organismul uman nu are nevoie de carne. Important este sa stabilesti singur ce este bine si ce nu este bine pentru organismul tau, observand efectele pe propria ta piele.
Un alt lucru de care trebuie sa tii cont este acela de a prepara carnea intr-un mod cat mai sanatos, evitand in special prajelile si asocierea ei cu alimente/sosuri bogate in grasimi. De asemenea, daca ai constatat ca anumite asocieri dintre carne si alimente bogate in amidon (cartofi, paste, paine) iti cauzeaza arsuri, balonare sau alte simptome digestive deranjante este de preferat sa tii minte si sa le consumi foarte rar.
Daca nu esti un mare fan al carnii, poti sa consumi carne o data pe saptamana si sa iti construiesti un meniu diversificat din care sa nu lipseasca leguminoasele (naut, linte, mazare, fasole boabe), legumele si cerealele integrale care sunt o sursa importanta de proteine vegetale.
Daca esti in categoria vegetarienilor si nu consumi deloc carne trebuie sa ai grija sa incluzi in alimentatia ta produse care contin proteine vegetale. Nu trebuie sa uiti sa ai mereu la masa soia, orz verde, seminte de floarea soarelui, seminte de canepa, ovaz si nuci. De asemenea, un consum variat de legume si fructe iti va asigura un aport insemnat de vitamine si minerale.
Potrivit medicului nutritionist Mihaela Bilic poti sa consumi carne de maxim cinci ori pe saptamana, peste gras de minim doua ori, iar mezeluri ocazional. O portie de carne inseamna 150 de grame sau o jumatate de piept sau 50 de grame de mezeluri uscate. Daca depasesti aceste cantitati, carnea poate sa provoace diverse probleme organismului.
Iata care sunt cele mai frecvente probleme cauzate de consumul excesiv de carne, dupa cum precizeaza medicul nutritionist Mihaela Bilic in cartea sa „Sanatatea are gust”:
1. Continut ridicat de grasimi saturate si colesterol
Potrivit specialistului, continutul de colesterol din carne variaza intre 45-80 miligrame la 100 de grame si ajunge pana la 150-350 miligrame la 100 de grame in ficat, care ar trebuie consumat rar de catre persoanele care au diabet sau boli de inima. Un truc ca sa reduci cantitatea de colesterol: deoarece grasimea nu se infiltreaza in carne este usor de inlaturat inainte de a fi gatita.
2. Excesul de carne rosie creste riscul de cancer
Un consum optim inseamna 500 de grame pe saptamana. Cercetarile stiintifice arata ca marii consumatori de carne rosie (de 10-15 ori peste cantitatea recomandata) au un risc dublu de aparitie a cancerului la colon.
3. Constipa si creeaza acid
Daca se face abuz de carne si se omit alimentele din celelalte categorii alimentare (legume, fructe, cereale integrale) poti sa ai probleme cu constipatia. De asemenea, in procesul de digerare a carnii se produce amoniacul, cu efect acidifiant asupra tesuturilor, avertizeaza medicul Mihaela Bilic care sustine ca in cantitati mari acesta nu poate fi eliminat de catre rinichi si afecteaza intregul organism.