Acord european pentru reducerea poluarii industriale

Ministrii europeni ai mediului s-au pus de acord – joi, la Luxemburg – sa inaspreasca legislatia comunitara in materie de emisii poluante in industria grea.
reducerea poluarii
Acest acord prevede regruparea intr-o singura directiva, numita Industrial Emissions Directive (IED), a legilor actuale in materie de calitatea aerului, intre care directivele IPPC – Integrated Pollution Prevention and Control directive si LCPD – Large Combustion Plant Directive.

Centralele electrice existente vor trebui sa se puna in conformitate cu noile norme pana in 2016, dar statele membre vor putea sa aplice progresiv controalele intre aceasta data si sfarsitul anului 2020. Noile centrale electrice insa vor trebui sa respecte aceste reguli inainte de anul 2012.

Legile actuale care incadreaza emisiile poluante in sectoare ca industria chimica, a otelului, productia energetica sau rafinarea contin o larga serie de exceptii care permit multor din cele 52.000 de instalatii industriale europene vizate de aceste legi sa se sustraga oricaror obligatii constrangatoare in materie de contaminare atmosferica, acvatica sau terestra, scrie Agerpres.

La acest acord s-a ajuns in urma unei intense dezbateri intre o parte din tari, precum Marea Britanie si Polonia, care au inca un important numar de centrale functionand pe baza de carbuni, si altele – ca Germania – care au investit deja mult pentru reducerea emisiilor poluante.

Noua legislatie urmeaza sa fie studiata de Parlamentul european.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,165FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente