Acordurile de concesiune cu Chevron cuprind obligatiile de mediu

Acordurile de concesiune cu Chevron cuprind obligatiile de mediu

Ministerul Mediului si Padurilor a dat aviz pentru acordurile petroliere de concesiune pentru explorare, dezvoltare, exploatare incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si Chevron Romania Holding B.V., intrucat acestea cuprind obligatii ce vizeaza protectia mediului, aspecte prevazute in Nota de Fundamentare a Hotararii de Guvern, potrivit unui comunicat transmisde MMP.

Ministerul Mediului precizeaza ca, in cadrul acestor acorduri, sunt stabilite conditii pentru respectarea legislatiei privind protectia mediului si gospodaririi apelor pe care Chevron Romania Holding B.V. trebuie sa le respecte. De asemenea, sunt prevazute masuri de reducere a impactului asupra mediului, de remediere a daunelor in cazul producerii acestora, precum si obligatii pentru refacerea mediului dupa finalizarea exploatarii.

‘Incheierea acordurilor petroliere intre ANRM si Chevron Romania, precum si aprobarea acestora de catre Guvern, nu reprezinta ‘un cec in alb’ si nu dau ‘unda verde’ explorarii si exploatarii resurselor, fara obtinerea, in prealabil, a avizelor care sa certifice respectarea conditiilor de mediu’, este mentionat in comunicat.

MMP mentioneaza ca acordurile prevad o faza initiala de explorare, care cuprinde o etapa obligatorie in care trebuie efectuate prospectiuni seismice si analize geochimice. Pentru efectuarea de prospectiuni nu este necesara obtinerea unui acord de mediu, cu parcurgerea procedurii de evaluare a impactului.

In functie de rezultatul prospectiunilor, se poate face explorarea pentru a vedea daca exista resurse exploatabile economic. Pentru realizarea explorarii, este necesar acordul din partea autoritatilor de mediu.

Dupa etapa de explorare, in cazul in care vor fi identificate resurse exploatabile economic, se va trece la fazele de dezvoltare si exploatare, conform sursei citate. Pentru a putea trece la faza de exploatare, este necesar acord de mediu care este emis dupa derularea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, luand in considerare directivele europene relevante in domeniu printre care Directiva privind prevenirea si controlul integrat al poluarii (IPPC), Directiva privind controlul asupra riscului de accidente majore care implica substante periculoase (SEVESO), Directiva privind evaluarea si gestionarea calitatii aerului, Directiva cadru privind apa, Directiva privind epurarea apelor uzate urbane, Directiva privind deseurilor periculoase, Regulamentul privind inregistrarea, evaluarea, autorizarea si restrictionarea substantelor chimice (REACH).

Dupa aprobarea acestor acorduri petroliere, Chevron Romania Holding BV trebuie sa realizeze mai intai prospectiunile seismice, apoi explorarea pentru a vedea daca exista resurse exploatabile economic si in final, poate trece la etapa de exploatare, potrivit MMP.

Acordul petrolier care vizeaza explorarea, dezvoltarea si exploatarea pentru perimetrul Barlad a fost aprobat prin Hotararea de Guvern nr. 2283/2004 care a intrat in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial nr. 7 din 4 ianuarie 2005.

‘Pana la aceasta data, nici Ministerul Mediului si Padurilor si nici alta institutie de mediu din subordine nu au primit solicitare pentru emiterea acordului de mediu necesar explorarii si exploatarii gazelor de sist’, este mentionat in comunicat.

Ministerul Mediului si Padurilor a informat autoritatile din subordine – Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, agentiile regionale pentru protectia mediului si agentiile de protectia mediului de la nivelul judetelor cu privire la posibilitatea aparitiei in Romania a unor astfel de proiecte, precum si despre necesitatea aplicarii acquis-ului comunitar, in cazul acestui tip de proiecte.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente