Cancerul, darul premierului pentru copiii romani. Film documentar impotriva exploatarii gazelor de sist

Cancerul, darul premierului pentru copiii romani. Film documentar impotriva exploatarii gazelor de sist

Vineri, 30 martie, au loc proteste la Bucuresti, Cluj si Constanta, impotriva exploatarii gazelor de sist de catre Chevron.

Cutremure, paduri moarte, animale fara blana, gaze emanate din sol, dureri de cap, probleme de respiratie, sangerari nazale, boli ale sistemului nervos, boli de piele, copii bolnavi de cancer. Aceasta este Romania viitorului apropiat, pe care vor sa o construiasca Guvernul Mihai Razvan Ungureanu si compania Chevron.

Nu doar panzele freatice si Dunarea vor fi otravite cu substante cancerigene, ci inclusiv nivelul de gaze toxice din aer va creste peste limita admisibila.

In cadrul retelelor de socializare exista deja mai multe pagini in care se discuta pericolul pe care Chevron il reprezinta pentru Romania. Printre zonele programate pentru exploatare prin fisurare hidraulica s-ar afla: VAMA VECHE (CONSTANTA), COSTINESTI (CONSTANTA), EFORIE (CONSTANTA), ADAMCLISI (CONSTANTA), CAPIDAVA (CONSTANTA), BÂRLAD (VASLUI), VOIVOZI (BIHOR), TRIA (BIHOR), BĂILE FELIX (BIHOR), TULCEA , ADEA (ARAD), CURTICI (ARAD), PERIAM (TIMIS), BILED (TIMIS), PAULIS (TIMIS), PARA (TIMIS), BUZIA (TIMIS), CRAI (TIMIS), MĂCIN (TULCEA), BABADAG (TULCEA).

Metoda pe care Chevron o va folosi are efecte criminale. Fractionarea hidraulica este o metoda de extragerea a gazelor de sist, care presupune pomparea de apa, nisip si aditivi la mare adancime, pentru a sparge stratul de roca si a elibera gazul. Aditivii folositi contin 596 de substante chimice, dintre care multe sunt cancerigene.

Exploatarea prin aceasta metoda, arata studiile stiintifice, polueaza panza freatica. Acest lucru are consecinte majore in agricultura si acvacultura. De asemenea, prin metoda de fractionare hidraulica, sunt eliberate in atmosfera gaze periculoase.

FRANTA a interzis prin lege folosirea acestei metode. MAREA BRITANIE a suspendat toate explorarile si productia de gaz de sist, ca urmare a seismelor produse in Blackpool. GERMANIA, in landul Westfalia – Renania de Nord, parlamentul local se pregateste sa adopte un moratoriu pentru interzicerea explorarii si a exploatarii gazului de sist.

Vineri au loc proteste la Bucuresti, Cluj si Constanta, impotriva exploatarii gazelor de sist de catre Chevron, asa cum puteti afla si de pe paginile Facebook create pentru aceste manifestatii.

Mai jos puteti urmari un film documentar in limba engleza despre efectele criminale ale exploatarii gazelor de sist. Pentru subtitrare in limba romana, clic CC din meniul de jos al playerului YouTube.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *