Parcul Natural Lunca Muresului din Arad

Miracolele parcului natural Lunca Muresului din Arad

Parcul Natural Lunca Muresului incurajeaza in continuare vizitatorii sa parcurga pe bicicleta traseele din interiorul parcului, cum este cel care leaga Aradul de Pecica.

Administatia Parcului Natural Lunca Muresului continua sa aduca minunile naturii mai aproape de cei care stiu sa le pretuiasca.

Daca in Grecia antica erau ridicate statui in cinstea zeilor, parcul aradean pune natura pe primul loc si dedica speciilor de plante si animale cate o “statuie”, marcandu-le astfel importanta pentru comunitate.

Astfel, pentru ca toata lumea sa stie cum arata un starc cenusiu – o specie comuna care traieste in Parcul Natural Lunca Muresului –, in fata Centrului de vizitare Ceala, situat in padurea omonima de langa Municipiul Arad, a fost amplasata o „statuie” impresionanta din fibra.

Acest starc urias vegheaza asupra intrarii principale, unde vizitatorii pot observa, imprimate pe trepte, urmele animalelor care traverseaza frecvent zona (bursuci, caprioare, mistreti, viezuri, rate).

Cat despre speciile care au ajuns in zbor la Centrul de vizitare, acestea pot fi admirate intr-un stol urias in interiorul cladirii.

O alta noutate o constituie un echipament care prezinta un trunchi de lemn mort pe care troneaza o omida imensa, reprezentata suprarealist.

Prin apasarea unor butoane amplasate pe trunchi, se aud din interior diverse sunete – asemanatoare cu cele pe care le produce aceasta omida cand se hraneste, sau cu sunetele emise de miile de larve care exista in mod normal in interiorul trunchiului.

Rolul acestei reprezentari este de a reaminti vizitatorilor faptul ca padurile au nevoie si de lemn uscat in cantitati mari, deoarece de el depind diverse pasari si mamifere, precum si foarte multe insecte si vietuitoare situate la baza lantului trofic.

In plus, Parcul Natural Lunca Muresului incurajeaza in continuare vizitatorii sa parcurga pe bicicleta traseele din interiorul parcului, cum este cel care leaga Aradul de Pecica.

Pentru a promova astfel de iesiri, a fost instalata in interiorul cladirii o bicicleta cu un ecran de proiectie montat in fata ei, iar prin pedalare se genereaza energia electrica necesara vizualizarii a diferite trasee din parc.

Toate aceste elemente noi reprezinta pasi marunti pe care pe care Administratia Parcului Natural Lunca Muresului i-a realizat pentru imbunatatirea Centrului de vizitare Ceala.

Cu ajutorul lor, se urmareste sensibilizarea atat a vizitatorilor, cat si a autoritatilor locale si a detinatorilor sau administratorilor de terenuri cu diverse folosinte din parc (livezi, terenuri arabile, pasuni, paduri, ape etc).

Astfel, populatia locala este indemnata nu doar sa afle mai multe despre ceea ce trebuie protejat, ci si sa fie interesata sa viziteze in mod responsabil aria protejata.

Acestea sunt doar cateva dintre obiectivele proiectului: “Imbunatatirea infrastructurii necesare sensibilizarii si constientizarii populatiei in Parcul Natural Lunca Muresului”, care se deruleaza pe parcursul anilor 2011 si 2012 in cadrul Programului Operational Sectorial „Mediu” – axa prioritara 4 – Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protectia naturii, beneficiind de o investitie de cca. 900.000 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *