Activitatea vulcanului din Islanda s-a stabilizat

  0
  445

  Potrivit unui raport comun al Oficiului meteorologic islandez si al Institutului islandez al stiintelor Terrei, precum si a unor serii de imagini eliberate de Biroul Meteorologic britanic, activitatea vulcanului islandez Eyjafjallajokull s-a intensificat, informeaza BBC News.activitatea vulcanului

  Activitatea vulcanului islandez Eyjafjallajokull in ultimele 12 ore, dupa o reluare a activitatii joi seara, iar norul de cenusa degajat se indreapta spre sud-est, in directia Europei, potrivit unui geolog islandez, relateaza AFP.

  Cantitatea actuala de cenusa emisa este mult inferioara celei din primele zilei ale eruptiei, potrivit lui Bjorn Oddsson.

  Dar, atunci cand exista mai multa activitate exploziva, cenusa devine mai fina, iar daca activitatea creste, ar putea pune probleme spatiului aerian european, a avertizat geologul, explicand ca norul de cenusa se indreapta spre sud-estul insulei.

  Meteorologii si geofizicienii islandezi au anuntat, joi seara, ca eruptia vulcanului a intrat din nou in faza exploziva, care anunta caderi de cenusa considerabile.

  Norul de cenusa se ridica deasupra craterului la altitudinea de 4.000-7.000 m, iar, in functie de directia vantului, se asteapta caderi considerabile de cenusa, se specifica in documentul citat, dat publicitatii de curand.

  Astfel ca nu exista niciun semn care sa arate ca eruptia s-ar apropia de sfarsit. Lava a incetat sa se scurga si magma este proiectata in toate sensurile din cauza exploziilor in crater.

  Vulcanul Eyjafjallajokull a intrat in eruptie la 14 aprilie, provocand un nor de cenusa care a paralizat traficul aerian timp de o saptamana. Ulterior, emisia de cenusa s-a diminuat , iar vantul a permis redeschiderea aeroporturilor si reluarea zborurilor in Europa.

  Irlanda a impus din nou inchiderea partiala a spatiului sau aerian incepand de joi ora 23.00 GMT pana vineri ora 12.00 GMT din cauza unui nou nor de cenusa venit din Islanda, potivit aviatiei civile.

  Sursa: Adevarul

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.