Administratia Fondului pentru Mediu a lansat programul “RO06 Energie Regenerabila” – Rondine

Energia regenerabil?, la puterea 4.400 MW
Administratia Fondului pentru Mediu a lansat programul “RO06 Energie Regenerabila” – Rondine
Administratia Fondului pentru Mediu a lansat programul “RO06 Energie Regenerabila” – Rondine

Administratia Fondului pentru Mediu, in calitate de Operator al Programului “RO06 Energie Regenerabila” – Rondine, a organizat marti, 26 noiembrie 2013, evenimentul de lansare a Programului finantat in cadrul Mecanismului Financiar SEE 2009-2014.

Evenimentul a reunit reprezentanti ai Ambasadei Regatului Norvegiei in Romania, Ministerului Industriilor si Inovarii din Republica Islanda, Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, Ministerului Fondurilor Europene, reprezentanti ai Partenerilor de Program din partea Statelor Donatoare si ai altor Operatori de Program, precum si potentiali beneficiari din Romania.

Programul de finantare Energie Regenerabila (RO 06 Renewable Energy) are ca obiectiv utilizarea sustenabila a resurselor naturale si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera prin valorificarea surselor regenerabile de energie, si anume a potentialului hidro si geotermal.

Valoarea grantului alocata programului, inclusiv contributia nationala este de 8.387.406 euro, urmand a fi suplimentata cu 4.270.000 euro, fonduri din partea Statelor Donatoare.

Programul de finantare are doua componente: o componenta hidroelectrica si una geotermala. Prin componenta hidroelectrica se urmareste realizarea de investitii initiale si retehnologizarea hidrocentralelor, cu scopul extinderii capacitatii de productie de electricitate din surse regenerabile. Componenta geotermala vizeaza realizarea de investitii initiale si retehnologizarea centralelor de producere a energiei termice ce utilizeaza energia geotermala, cu scopul extinderii capacitatii de productie de energie termica din surse regenerabile. Vor fi eligibile numai acele proiecte destinate unor locatii unde reteaua de distributie a agentului termic exista, inclusiv racordurile la utilizatori, necesitand doar conectarea la sursa geotermala.

Solicitantii eligibili pentru componenta hidroelectrica sunt operatorii economici privati sau de stat.  Pentru componenta geotermala, solicitantii eligibili sunt unitatile administrativ-teritoriale si operatorii economici privati sau de stat.

De asemenea, in cadrul seminarului organizat intre potentialii beneficiari din Romania si entitati din Norvegia si Islanda au fost discutate posibilitati de consolidare a relatiilor bilaterale si facilitarii dezvoltarii de parteneriate.

AFM are ca obiectiv principal derularea si finantarea mai multor categorii de programe in vederea dezvoltarii durabile a Romaniei si care sa contribuie la imbunatatirea infrastructurii de mediu.

In ultimii ani, AFM a finantat din Fondul pentru mediu, programe prin care s-a impulsionat implementarea si utilizarea resurselor regenerabile, in vederea realizarii de panouri solare,  centrale eoliene,  solare,  pe biogaz sau pe biomasa, hidro si geotermale.

Incepand de anul trecut, prin semnarea Memorandumului de Intelegere cu guvernele din Norvegia, Islanda si Liechtenstein pentru implementarea Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European 2009 – 2014, s-a stabilit cadrul general de alocare a fondurilor, cu privire la asistenta nerambursabila acordata de acestea in perioada urmatoare.

Administratia Fondului pentru Mediu a fost desemnata Operator de Program in data de 18 octombrie 2012, in domeniul promovarii energiei regenerabile, in cadrul Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European 2009-2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *