Aerul poluat din scoli creste riscul de astm si rinita la elevi

Aerul poluat din scoli creste riscul de astm si rinita la elevi

Aerul poluat din scoli creste riscul de astm si rinita la elevi, potrivit unui studiu efectuat in Franta. Acest studiu mai arata ca 30% dintre copii sunt expusi unor cote inalte de poluare a aerului din interiorul claselor de curs, cu depasiri importante ale valorilor prevazute in ghidurile Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Publicat in numarul din 29 martie al revistei Thorax, studiul echipei coordonate de Isabella Annesi-Maesano de la Inserm din Franta este efectuat pe un lot de 6.590 de elevi cu varsta medie de 10 ani, in sase orase importante.
Obiectivul acestui studiu l-a reprezentat evaluarea nivelului de expunere a acestor copii la unii poluanti din aerul respirat, printr care particule fine cu diametrul sub 2,5 micrometri de dioxid de axot si formaldehida. Acesti poluanti provin in special din gazele de esapamente sau din vopsele. Concluziile sunt alarmante: un elev din trei este expus unor cote de poluare superioare valorilor specificate in ghidurile OMS. Rezultatele unor teste speciale au indicat, de asemenea, ca expunerea la cote ridicate de poluare este cauza astmului si a rinitelor in cazul unor elevi. Calitatea ingrijoratoare a aerului respirat de elevi poate determina, de asemenea, deteriorarea echilibrului unui copil alergic sau cu tulburari respiratorii care sta zilnic, intre 4 si 8 ore, la scoala.

Concluziile acestui studiu sunt, cu certitudine, valabile si in cazul multor scoli si gradinite din Romania. In acest sens, o echipa de specialisti clujeni evaluaeza parametrii fizici, chimici si biologice ai aerului de salile de clasa din scoli si gradinite din judetul Cluj si din alte judete, pornind de la faptul ca, in special, copiii reprezinta o categorie extrem de vulnerabila la poluanti. Medicii spun ca aerul poluat respirat de copii explica lipsa acestora de atentie la ore, starea de agitatie si, in final, rezultatele mediocre obtinute in procesul de invatare. Paradoxal, toate aceste probleme au o rezolvare simpla: aerisirea clasei de curs, iesirea in pauze a elevilor din salile de curs, monitorizarea calitatii aerului din interiorul unitatilor de invatamant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *