Aerul respirat de romani incalca normele UE

Romania, impreuna cu alte sapte state, a fost avertizata de Comisia Europeana ca nu a reusit sa amelioreze calitatea aerului, anunta executivul european. calitatea aerului

Statele care au primit avertizari din partea Comisiei sunt Austria, Belgia, Danemarca, Franta, Grecia, Romania, Slovacia si Ungaria. Avertismentele se refera la emisiile excedentare de particule minuscule in suspensie cunoscute sub numele de PM 10.

CE a precizat ca aceste scrisori de avertisment au fost trimise tarilor unde a constatat intarzieri. Franta a primit in plus o scrisoare separata referitoare la incapacitatea sa de a controla emisiile de dioxid de sulf, dupa primul avertisment primit de la CE in luna iunie.

“Poluarea cu particule in suspensie prezinta grave consecinte pentru sanatatea umana si sunt necesare standarde stricte. Aceste standarde trebuie aplicate pentru a-i proteja pe cetatenii de pe tot cuprinsul UE si prin urmare le solicit acestor opt state membre sa remedieze abaterile si sa imbunatateasca protectia cetatenilor cat mai curand posibil. Sanatatea umana este o prioritate de varf. Nu se poate tolera nicio intarziere”, a declarat comisarul pentru mediu, Stavros Dimas.

Astfel de particule se gasesc, in special, in emisiile poluante generate de industrie, transporturi si incalzirea locuintelor. Ele pot cauza astm, afectiuni cardiovasculare, cancer pulmonar si moarte prematura.

Multe dintre statele europene au solicitat o extindere a termenului pentru atingerea standardului PM 10 pana in iunie 2011, iar tarilor care au demonstrat ca fac eforturi in vederea respectarii acestui standard li s-au acordat unele prelungiri.

Romania, pe de alta parte, nu a trimis nicio informare catre Comisie pana la finalul lui martie 2009, de aceea, CE a trimis un prim avertisment scris.

Statele membre ale UE trebuie sa dovedeasca, pana la termenul limita prelungit, ca pun in aplicare un plan privind calitatea aerului cu actiuni de reducere a emisiilor relevante pentru fiecare zona de calitate a aerului.

In cazul in care statele avertizate nu-si respecta obligatiile, Comisia poate intenta actiuni in justitie.

Ministerul Mediului spune ca nu aprimit avertizarea Comisiei

Ministerul roman al Mediului declara ca nu a primit, pana in prezent, scrisoarea de avertisment de la Comisia Europeana privind nerespectarea standardelor europene de calitate a aerului si va formula un raspuns abia dupa primirea acestui document.

“Ministerul Mediului nu a primit deocamdata nicio scrisoare de avertizare pe acest subiect. Urmeaza ca dupa primirea acesteia, ministerul sa formuleze un punct de vedere in acest domeniu”, au precizat reprezentantii biroului de presa al Ministerului Mediului, citati de NewsIn.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,152FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente