Din cauza defrisarii excesive, una din cele mai rare specii de primate, langurul cu cap alb, a ajuns sa numere doar vreo 60 de exemplare.
Dupa multe decenii in care oamenii au intreprins actiuni de vanatoare in insula Cat Ba din nordul Vietnamului, azi mai exista doar aproximativ 60 de exemplare de languri cu cap alb. Acum, conservatoristii anunta ca specia este amenintata de o noua problema: defrisarea.
O specie de arbore din aceasta zona, Ficus benjamina, un arbore des intalnit in Asia de Sud-Est, este foarte cautat de crescatorii de bonsai. Arborii de mici dimensiuni sunt fie scosi din pamant cu tot cu radacini, fie rupti pentru a fi vanduti unor pepiniere, pentru sume ce pot ajunge la 1000 de dolari pe bucata. Aici, ei sunt replantati in ghivece si pregatiti pentru a intra pe piata.
Cu cat un bonsai este mai in varsta, cu atat costa mai mult. Unii dintre acesti arbori ating varsta de 150 de ani, iar pretul lor poate ajunge la 350.000 de dolari.
Expertii descurajeaza cumpararea arborilor care provin din parcurile nationale si alte arii protejate. Cu toate acestea, tentatia de a vinde arbori luati din Parcul National Cat Ba este foarte mare pentru fermierii saraci care traiesc in apropiere. „Dureaza cam 2 ore sa intri in padure si sa iei un copac, dar pentru ca alt arbore sa cresca si sa il inlocuiasca pe cel sustras e nevoie de 30-40 de ani,” a declarat conservatoristul Pham Van Tuyen.
Disparitia arborilor afecteaza si rarul langur cu cap alb. Oamenii de stiinta au declarat ca din aceasta specie mai exista doar aproximativ 60 de exemplare. Desi in 2000 a fost creat un program pentru protejarea acestor animale si a arborilor, program care isi propune educarea comunitatilor din apropierea parcului, defrisarea continua intr-un ritm alert.