Se asteapta incasari de 625 milioane lei la Fondul de Mediu

Se asteapta incasari de 625 milioane lei la Fondul de Mediu

Valoarea estimata a veniturilor totale care urmeaza sa fie incasate la Fondul de Mediu in acest an se ridica la 625 milioane lei, potrivit bugetului Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), aprobat de Guvern la jumatatea lunii martie si publicat recent in Monitorul Oficial. Incasarile din taxa auto la bugetul Fondului pentru Mediu se vor cifra, in 2012, la 275 milioane lei, in timp ce pierderile generate de suspendarea pentru un an a platii taxei pentru masinile inmatriculate inainte de 2007 se vor ridica la 336 milioane de lei.

Potrivit documentului citat, prin suspendarea aplicarii prevederilor legale mentionate, ordonanta va avea impact asupra bugetului Fondului pentru mediu prin privarea acestuia de cresterea veniturilor rezultate ca urmare a impunerii la plata a tuturor autovehiculelor inmatriculate rulate, pentru care se transcrie dreptul de proprietate si pentru care nu este platita taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule/taxa pe poluare pentru autovehicule.

„Suma estimata a fi pierduta pe perioada amanarii este de 336 milioane lei, impactul fiind cu atat mai mare cu cat, prin reducerea valorii taxei cu pana la 25% se inregistreaza o diminuare suplimentara a veniturilor la bugetul Fondului pentru mediu cu o suma estimata de 240 milioane lei”, se mentioneaza in document.

AFM va avea, in 2012, un buget de aproape 2,33 miliarde de lei, suma cu ajutorul careia vor fi derulate 15 programe distincte. Potrivit sursei citate, din bugetul total disponibil, 1,501 miliarde lei reprezinta credite de angajament si 824,935 milioane lei credite bugetare. Cea mai mare parte a bugetului, in cuantum de peste 1,7 miliarde lei, este alocata sistemului de alimentare cu apa, statii de tratare, canalizare si statii de epurare si consta in credite de angajament in valoare de 1,44 miliarde lei si credite bugetare in valoare de 280 milioane lei.

Totodata, pentru sesiunea din 2012 a Programului „Rabla” va fi alocata suma de 114 milioane lei, in timp ce pentru Programul de promovare a vehiculelor de transport rutier nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, alte cinci milioane de lei.

Un alt program important derulat prin AFM este „Casa Verde” pentru care, in acest an, va fi bugetata suma de 90 milioane lei, cu 10 milioane lei mai putin decat in 2011.

Impadurirea terenurilor degradate, reconstructia ecologica si gospodarirea durabila a padurilor beneficiaza, pentru 2012, de 55,91 milioane lei, din care 50 milioane lei sunt credite bugetare, iar aproape sase milioane lei credite de angajament.

Pe lista programelor incluse in planurile AFM pentru anul in curs mai figureaza lucrarile destinate prevenirii, inlaturarii si/sau diminuarii efectelor produse de fenomenele meteorologice periculoase la lucrarile de gospodarire a apelor, cu un buget de 51,1 milioane lei din credite bugetare.

De asemenea, programul pentru gestionarea deseurilor, inclusiv a deseurilor periculoase, este finantat din credite bugetare in valoare de 41.132.000 lei, in timp ce pentru inchiderea iazurilor de decantare din sectorul minier sunt alocate aproape 42 milioane lei tot din credite bugetare.

Programul national de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati are alocate 73,223 milioane lei, din care 70 milioane lei din credite bugetare, iar 3,22 milioane lei din credite de angajament.

Pentru Programul vizand cresterea productiei de energie din surse regenerabile au fost prevazute 78,351 milioane lei, iar pentru Programul de dezvoltare si optimizare a Retelei Nationale de Monitorizare a Calitatii Aerului va fi pusa la dispozitie suma de 20 milioane de lei.

In cazul programului destinat monitorizarilor, studiilor si cercetarilor in domeniul protectiei mediului, padurilor si apelor, bugetul este de 19 milioane lei din credite bugetare, in timp ce programului pentru educarea si constientizarea publicului privind protectia mediului beneficiaza, in acest an, de 14,348 milioane lei.

Nu in ultimul rand, Programul pentru reducerea impactului asupra atmosferei, apei si solului, inclusiv monitorizarea calitatii aerului are la dispozitie 3,937 milioane lei credite bugetare, iar programul pentru conservarea biodiversitatii si administrarea ariilor naturale protejate are prevazuta suma de 378.000 lei din credite bugetare, informeaza Agerpres.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente