Afganistan – Roze eco in loc de opiu

0
240

Europenii incearca sa-i convinga pe afgani sa renunte la productia de opiu si sa se apuce de agricultura ecologica, potrivit Organic Market. In acest scop, agentia germana de sprijin Deutsche Welthungerhilfe desfasoara in provincia Nangarhar, din Estul Afganistanului, proiectul „Trandafiri pentru Nangarhar”.

Acest proiect este parte a initiativei „Mijloace de trai alternative” finantata din fonduri ale Uniunii Europene. Prin acest proiect, nemtii incearca sa determine populatia rurala din Afganistan sa lase deoparte cultura opiului – care se extinde constant – si sa cultive trandafiri de Damasc eco din care se obtine un ulei foarte apreciat in industria cosmetica si de parfumerie (si remunerat pe masura).

STADIU. In cadrul proiectului, circa 300 de ferme familiale au inceput sa creasca trandafiri pe „petice” din terenurile pe care le au. In total, 42 de hectare sint cultivate acum cu roze bio, netratate cu pesticide si alte chimicale, si plantatiile incep sa apara si pe alte suprafete. De pe un hectar se obtin cam 4.000-5.000 de kilograme de Roze de Damasc, o cantitate suficienta pentru obtinerea unui litru de ulei concentrat. Cele 42 de hectare si produsele obtinute de pe ele au primit certificarea bio inca din primavara lui 2007.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.