Agentia Regionala de Protectia Mediului Cluj va raspunde penal pentru autorizarea Romplumb, ameninta deputatul Gheorghe Zoicas

  0
  441
  Autorizatia de mediu a Romplumb, suspendata pe sase luni
  Dezbatere publica cu muzica pe tema poluarii Romplumb

  Chiar in ziua in care Agentia Regionala de Protectia Mediului Cluj ar fi trebuit sa autorizeze activitatea societatii Romplumb, o informare publica in aer liber a fost organizata in centrul municipiului Baia Mare. Baimarenii au fost chemati azi, 2 mai, la o dezbatere initiata de deputatul Gheorghe Zoicas, care considera ca uzina din Ferneziu ar trebui inchisa daca nu se gasesc solutii pentru stoparea poluarii cu plumb.

  Multi locuitori ai orasului s-au aratat interesati de subiect si s-au oprit din drumul lor ca sa asiste pentru cateva minute la actiunea ce a avut ca motto „Calitatea aerului, calitatea vietii!”. Initiatorul dezbaterii a spus ca si-a dorit sa ii informeze pe cetateni despre efectele nocive ale Romplumb, dar si despre nepasarea autoritatilor de mediu, care si-au dat acordul ca societatea sa functioneze pe mai departe.

  „Ei spun in continuare ca aceasta societate va polua, o spun si reprezentantii Agentiei de Protectia Mediului Cluj. Aceasta institutie e creata sa vegheze calitatea aerului, e contra legii, nu pot sa emita autorizatie in continuare”, a declarat deputatul Gheorghe Zoicas. El a mai precizat ca va face denunt penal impotriva Agentiei Regionale de Mediu de la Cluj in cazul in care va emite autorizatie pentru Romplumb, precizand ca mentinerea in functiune este in avantajul unei „gasti” care profita de pe urma uzinei, la fel cum s-a intamplat la fosta companie Remin Baia Mare.

  Prezent la dezbatere, presedintele Consiliului de Onoare al Baii Mari, Aurelian Brancusi, a declarat ca este indignat pentru modul in care autoritatile trateaza Romplumb si a cerut imperios inchiderea societatii.

  „Este singura forma prin care cetatenii orasului se pot manifesta vizavi de agresivitatea cu care poluatorul principal, Romplumb, actioneaza in momentul de fata. El isi creste capacitatea de la 4.000 de tone la 12.000 de tone in anul acesta, de trei ori capacitatea istorica pe care o are acest obiectiv. E nevoie de inchidere fara discutie, e o uzina care are 170 de ani. Ce sa mai vrea de la ea?”, a explicat Aurelian Brancusi.

  Parerile sunt impartite in ce priveste efectele nocive ale Romplumb asupra sanatatii baimarenilor. Medicul de medicina muncii Dorin Trif a aratat ca, „in lipsa unor date concrete, pot sa vorbesc doar de intoxicatia cu plumb in randul profesional, pentru ca populatia o simte in doze foarte mici”. El a mai adaugat ca depinde de organismul fiecaruia, putand „sa existe o extrema de 5% foarte susceptibila unde trebuie cautat efectul”.

  Parerile altor specialisti in legatura cu Romplumb le vor putea asculta baimarenii si in cursul zilei de maine, pentru ca o noua dezbatere va fi organizata in acelasi loc si la aceeasi ora.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.