Doar doi baimareni s-au pensionat in baza „amendamentului poluarii”

  0
  524
  Doar doi baimareni s-au pensionat in baza "amendamentului poluarii"
  Doar doi baimareni s-au pensionat in baza "amendamentului poluarii"

  Primii maramureseni care au fost pensionati pe baza „amendamentului poluarii”, promovat de deputatul Gheorghe Zoicas, sunt doi baimareni. Autoritatile sunt de parere ca mult mai putini maramureseni decat s-a crezut initial vor beneficia de articolul introdus din noua lege a pensiilor pentru locuitorii din Baia Mare, Copsa Mica si Zlatna. Pentru a beneficia de „pensionarea de poluare”, maramuresenii trebuie sa aiba doar cu doi ani mai putin decat varsta standard de pensionare si vechimea in munca (stagiu de cotizare) completa, exact asa cum prevede legea pentru toti ceilalti cetateni.

  Atunci cand a fost adoptat „amendamentul Zoicas” la noua Lege a pensiilor, multi dintre maramuresenii potentiali beneficiari au inceput sa-si faca sperante. Conform modificarii, persoanele care locuiesc de cel putin 30 de ani in Baia Mare sau pe o raza de pana la opt kilometri (arie care cuprinde 24 de localitati) pot sa se pensioneze cu doi ani mai repede, pe considerentul ca in respectivele zone speranta de viata este cu pana la zece ani mai redusa.

  Victoria electorala a deputatului Zoicas este doar partiala, pentru ca posibilii beneficiari pot pierde bani la pensie daca nu indeplinesc doua conditii esentiale. Deocamdata, desi mai multe persoane si-au scos „adeverinta de poluare” de la Serviciul de Evidenta a Populatiei, doar doi baimareni au beneficiat de amendament.

  Specialistii de la Casa de Pensii au analizat noul articol si au ajuns la concluzia ca foarte putini vor putea sa beneficieze de facilitate. Surse din sistem au mentionat ca: „La presiunile deputatului Zoicas, efectiv s-au cautat cu lumanarea niste dosare care sa fie conforme. Insa noi am ajuns la concluzia ca deputatul, de fapt, nu intelege ca articolul 65 nu a fost inclus in lege in forma care a dorit-o dansul si are impresia ca noi nu vrem sa-i pensionam pe oameni. Insa nu putem incalca legea! Sunt foarte putini care se vor incadra.”

  Directorul executiv adjunct al Casei de Pensii Maramures, Gavril Cherhat, a precizat ca „pentru a beneficia de pensie anticipata partial, conform noului articol, trebuie sa indeplinesti doua conditii: sa ai doar cu doi ani mai putin decat varsta standard de pensionare si sa ai stagiu complet de cotizare, care este de 34 de ani la barbati si 29 de ani la femei. Atentie, stagiul complet de cotizare (sau vechimea in munca, cum se numea inainte), se calculeaza fara perioadele asimilate (stagiul militar, facultatea, concediul pentru cresterea copilului sau perioada de incapacitate de munca). Daca nu indeplinesti una din aceste doua conditii, nu mai beneficiezi de facilitatea noului articol. Adica, poti sa te pensionezi anticipat, insa cu penalizarile impuse de lege, adica daca se inscrie la pensie cu cinci ani mai devreme, cum permite pensia anticipata partial, insa, atentie, se cumuleaza o pensie mai mica cu 45%!”.

  Pe lista potentialilor beneficiari din Maramures sunt locuitorii din Baia Mare, Tautii Magheraus (cu toate localitatile), Baia Sprie (cu toate localitatile), Cicarlau, Bargau, Ardusat (cu toate localitatile), Recea (cu toate localitatile), Coltau, Dumbravita (cu toate localitatile), Grosi (cu toate localitatile), Carpinis, Sisesti (cu toate localitatile) si Mara.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.