Agentiile de mediu nu vor in subordinea consiliilor judetene

Ministerul Mediului a lansat recent spre dezbatere un proiect care vizeaza descentralizarea in domeniul protectiei mediului, masura care ar duce la cresterea eficientei in activitatea agentiilor de mediu si ar responsabiliza factorii de decizie din plan local. Intentia celor de la nivel central nu e insa vazuta cu ochi buni de directorii agentiilor locale, care considera ca, in anumite cazuri, consiliile judetene au si statut de agent economic. In consecinta, agentiile locale de mediu, aflate in subordinea lor, nu vor mai avea autonomia necesara pentru a decide asupra unor proiecte cu posibil impact asupra mediului, care implica exact institutia de care ar fi dependente.

„Nu e posibila o schimbare in acest moment. Exista un proiect Phare de dezvoltare institutionala, sint proiecte de amplasare a statiilor de monitorizare a aerului care trebuie continuate si sint conditionate de existenta autoritatilor locale de mediu sub Ministerul Mediului. Noi nici nu am pornit proiectul acesta, statiile sint date ministerului, nu ne apartin. De-abia au fost amplasate, iar acum sintem in probe. Nici un director nu sustine punctul acesta de vedere”, spune Corina Pricope, directorul APM Bacau. Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Bacau, sustine ca institutia este pregatita sa preia institutii, mai ales daca acestea au resurse de finantare.

„Este o discutie mai veche, prin care CJ ar prelua APM si multe alte institutii. Sintem pregatiti in masura in care acestea au resurse de finantare, daca nu, va fi mai greu. Oricum preluarea lor este buna din cel putin doua puncte de vedere: descentralizarea si o mai buna coordonare a investitiilor in judet”, a declarat presedintele CJ Bacau.

Sursa: Ziarul de Bacau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *