AJVPS Dolj, sicanata de braconierii deghizati

0
483
AJVPS Dolj, şicanată de braconierii deghizaţi
AJVPS Dolj, sicanata de braconierii deghizati

Cu circa 1.700 de membri si 35 de fonduri cinegetice detinute si administrate, insumand peste 320.000 de hectare, Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Dolj se prezinta mai mult decat reprezentativa in gospodarirea speciilor de vanat greu incercate, indeosebi prin braconajul indarjit care se practica. Readucerea tuturor speciilor de vanat din arealele doljene la efectivele optime sau cel putin rezonabile, prin ansamblul de masuri adecvate (populari, repopulari, evitarea efectelor consangvinizarii si degenerarii populatiilor), reprezinta nu doar la nivel declarativ linia etica de atitudine a conducerii AJVPS Dolj, prin presedintele sau Cornel Panait. Preceptul cinegetic „adevaratii vanatori isi ocrotesc vanatul”, pentru multi o vorba in vant, dovada numeroasele dosare penale intocmite in Dolj pentru braconaj, atesta ca orice drum bun este anevoios si presarat cu dificultati uneori insurmontabile. Problemele protejarii si revigorarii fondului cinegetic doljean raman, oricum am intoarce discutia, complexe, presupunand aportul conjugat al reprezentantilor administratiei publice locale, silvicultorilor, posturilor locale de politie si, evident, al asociatiilor locale de vanatori si pescari sportivi, intre care AJVPS Dolj constituie, cum spuneam, cea mai consistenta din punctul de vedere al efectivului de vanatori si, in acelasi timp, investita cu o misiune de etica vanatoreasca. Cazul la care ne vom referi in cele ce urmeaza sugereaza dimensiunea intereselor unor deghizati pseudo-vanatori, derapajele de la stufoasa legislatie in materie, sub discreta protectie a institutiilor abilitate.

De unde incepe povestea

Prin procesul-verbal nr. 216026/4.02.2011 s-a dispus atribuirea directa a Fondului cinegetic nr. 65 Cernatesti din judetul Dolj, in suprafata de 8.167 hectare, Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Artemis Craiova, cu sediul in Drobeta-Turnu Severin, invocandu-se prevederile Ordinului Ministrului Mediului si Padurilor 1221/1 august 2010 pentru aprobarea regulamentului privind atribuirea dreptului de gestionare a faunei cinegetice, care conditiona un asemenea demers prin solicitarea venita din partea proprietarilor de terenuri din zona sau a unei asociatii a proprietarilor de terenuri ce detin peste 50% din arealul cinegetic. Premergator, prin procesul-verbal din 11.01.2011, intocmit de Asociatia de proprietari Vrata, judetul Mehedinti, se dispusese primirea de noi membri, respectiv 1.512 persoane din Cernatesti si 849 persoane din Sopot. Numai ca persoanele respective nu au semnat adeziunea, conform statutului, falsurile fiind dovedite ulterior de organele abilitate ale statului. Impotriva procesului-verbal nr. 216026/4.02.2011 privind atribuirea directa a dreptului de gestionare a faunei cinegetice din Fondul 65 Cernatesti catre AVPS Artemis Craiova, AJVPS Dolj a formulat, in termenul legal, contestatie. Care a fost admisa prin procesul-verbal 216398/16 februarie 2011 al Comisiei de analiza a contestatiilor din cadrul Ministerului Mediului si Padurilor.

Sa mergem mai departe. In perioada 14 aprilie – 16 mai 2011, in sesiunea de atribuire a arealelor cinegetice, AJVPS Dolj a dobandit calitatea de gestionar al Fondului 65, denumit Cernatesti, in temeiul contractului nr. 27/4786/8 iunie 2011 perfectat cu Ministerul Mediului si Padurilor, prin Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare Valcea. S-a avut in vedere ca AJVPS Dolj face parte din categoria gestionarilor consacrati. Mai mult, din referatul nr. 224061/DA/16 mai 2011 al Directiei paduri si dezvoltare forestiera, in conformitate cu prevederile exprese din Legea vanatului si a protectiei fondului cinegetic nr. 407/2006 si Ordinul ministrului Mediului si Padurilor nr. 1221/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, reiese ca „dupa analiza dosarelor depuse (…) s-a constatat ca sunt indeplinite conditiile legale de atribuire” pentru Fondul cinegetic 65 Cernatesti catre AJVPS Dolj. Si a fost perfectat contractul de gestiune. Nu s-a formulat vreo contestatie sau vreo cere de suspendare a atribuirii Fondului Cernatesti catre AJVPS Dolj.

Comisia de analiza a contestatiilor a facut lumina. Pentru un timp

Prin procesul-verbal nr. 216398/16 februarie 2011 al Comisiei de analiza a contestatiilor formulate cu privire la actiunea de atribuire a dreptului de gestionare a faunei cinegetice s-a dispus ca in urma investigatiilor Asociatia de proprietari Vrata (judetul Mehedinti) nu indeplineste conditiile prevazute de Ordinul 1221/2010 cu modificarile si completarile ulterioare pentru atribuirea Fondului cinegetic 65 Cernatesti. Decizia era corecta, numai ca… n-a durat.

O sentinta a Curtii de Apel Craiova citita piezis

Prin Adresa nr. 192734/6 iulie 2012 emisa de Ministerul Mediului si Padurilor – Directia generala paduri – catre Inspectoratul teritorial de regim silvic si de vanatoare Ramnicu Valcea (ITRSV – Valcea) si spre stiinta AJVPS Dolj se arata ca AVPS Artemis Craiova a obtinut prin Sentinta irevocabila nr. 234/2011 a Curtii de Apel Craiova, Sectia de contencios administrativ si fiscal, anularea procesului-verbal nr. 216398/16.02.2011 al Comisiei de analiza a contestatiilor. Instanta Curtii de Apel Craiova, prin sentinta mentionata, aprecia altceva si anume ca prin actul aditional la Statutul asociatiei de proprietari Vrata, judetul Mehedinti, numitii Constantin Bugaru, Dumitru Capatana si Dorel Staicut, toti din Drobeta-Turnu Severin, s-au asociat in scopul gestionarii Fondului cinegetic Salcia (judetul Mehedinti) si al posibilei reasocieri cu alti gestionari de fonduri cinegetice. Si astfel indeplineau conditiile din ordinul 1221/2010 cu modificarile si completarile ulterioare. Sentinta Curtii de Apel Craiova nu obliga Ministerul Mediului si Padurilor sa incheie un alt contract de gestionare a Fondului cinegetic 65 Cernatesti cu… AVPS Artemis Craiova. Dispozitivul sentintei nu continea nici un fel de referire la o astfel de obligatie. Reproducem continutul dispozitivului hotararii: „Anuleaza in parte procesul-verbal nr. 216398/16 februarie 2011 emis de Comisia de analiza a contestatiilor din cadrul Ministerului Mediului si Padurilor, in ce priveste punctul II referitor la Fondul cinegetic 65 Cernatesti, precum si referatul de aprobare a rezultatelor finale privind atribuirea directa a fondurilor cinegetice nr. 216566/24.02.2011 emis de Directia generala de paduri din cadrul Ministerului Mediului si Padurilor, respectiv pozitia 49 din Anexa 2 la acest referat, privitoare la Fondul 65 Cernatesti”. Cu alte cuvinte, sentinta invocata nu presupunea un titlu executoriu pentru obligatia de a incheia un contract de gestionare a Fondului 65 cu un alt gestionar.

Inscrisuri si declaratii false

Povestea nu se incheie cu una, cu doua. AJVPS Dolj a formulat plangere penala impotriva lui Constantin Bugaru, Dumitru Capatana si Dorel Staicut, toti din Drobeta-Turnu Severin, considerand, pe buna dreptate, ca semnaturile de adeziune a membrilor la Asociatia de proprietari Vrata sunt false. Ceea ce era adevarat. Prin Sentinta penala nr. 17/17 februarie a.c., pronuntata de Judecatoria Filiasi, in dosarul nr. 1680/230/2011 ramasa definitiva, s-a dispus inceperea urmaririi penale impotriva celor enumerati mai sus, in calitate de reprezentanti ai AVPS Artemis Craiova, pentru falsuri in inscrisuri sub semnatura privata. Ulterior, asa cum rezulta din Adresa 477811/12 iulie a.c., a Sectiei nr.15 Politie rurala Filiasi, remisa AJVPS Dolj, cu referire la dosarul penal nr. 130/P/2011 inregistrat la Parchetul de pe langa Judecatoria Filiasi: „Pana la data de 12 iulie a.c. au fost puse sub invinuire trei persoane, pentru comiterea infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata”. Dosarul se afla in faza de urmarire penala, urmand ca dupa definitivarea cercetarilor sa fie propusa solutia legala. Cu alte cuvinte, pseudo-vanatorii deghizati erau… penali.

Ministerul Mediului si Padurilor, ca urmare a sentintei Curtii de Apel Craiova, a dispus rezilierea contractului cu AJVPS Dolj. Numai ca in cauza analizata, prin Sentinta nr. 234/2011 a Curtii de Apel Craiova, administratorul nu a fost obligat sa incheie contract cu un alt administrator pentru acelasi fond cinegetic, cum spuneam, ci doar a fost anulat procesul-verbal nr. 216398/16 februarie 2011 emis de Comisia de analiza a contestatiilor din cadrul Ministerului Mediului si Padurilor. Avandu-se in vedere insa actele noi, mai exact Sentinta nr. 17/17 februarie a.c. a Judecatoriei Filiasi, care a admis plangerea formulata de AJVPS Dolj in contradictoriu cu intimatii Constantin Bugaru, Dumitru Capatana si Dorel Staicut si, in plus, a dispus verificarea autenticitatii semnaturilor inscrise in tabelul cu adeziunile locuitorilor comunelor Cernatesti si Sopot, din Dolj, la Asociatia de proprietari Vrata (judetul Mehedinti), la care adaugam Adresa Sectiei nr. 15 de Politie rurala Filiasi, Ministerul Mediului si Padurilor nu poate incredinta un fond cinegetic protejat de lege unor pseudo-vanatori deghizati, cand ei, de fapt, prin comportamentul lor dovedit, sunt, dupa cum am demonstrat, realmente penali. Mai mult, Ministerul Mediului si Padurilor nu poate gira un braconaj travestit, investigat de organele abilitate ale statului si deja materializat in rezultate concrete. AJVPS Dolj are calitatea de gestionar consacrat, calitate conferita de faptul ca de peste 60 de ani are in administrare Fondul cinegetic 65 Cernatesti. Lipsa unei hotarari judecatoresti exprese, care sa oblige ministerul mediului si padurilor la incheierea contractului pentru fondul cinegetic revendicat si pana la ramanerea definitiva a situatiei terenurilor „gestionate” de AVPS Artemis, este justificat ca ministerul de resort sa nu incheie contractul cu aceasta, pentru ca raporturile juridice ar fi marcate de incertitudine. In acelasi timp, AJVPS Dolj, in perioada in care nu beneficiaza de Fondul Cernatesti, ar putea solicita, indreptatit, daune morale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.