Romania ar putea deveni un reper pentru productia de soia nemodificata genetic

0
440
În atenţia cultivatorilor de soia convenţională
În atenţia cultivatorilor de soia convenţională
Romania ar putea deveni un reper pentru productia de soia nemodificata genetic

Proiectul ‘Danube Soya’ pentru productie de soia nemodificata genetic in bazinul Dunarii, reprezinta o oportunitate unica pentru fermierii din Romania, care ar putea furniza pe an cel putin 600.000 tone de srot furajer, afirma presedintele organizatiei ecologiste Agent Green, Gabriel Paun, intr-un comunicat remis luni AGERPRES.

‘Europa a devenit dependenta de proteina importata America unde suprafete imense din padurile tropicale, mai ales din zona Amazonului, sunt defrisate pentru a face loc monoculturilor cu soia, in mare parte modificata genetic. In Austria, unde consumatorii nu accepta organisme modificate genetic (OMG), nici macar in furajele pentru animale, este dorita soia non-OMG, iar Romania poate satisface cu usurinta necesarul anual de 600.000 tone de srot, dar si al altor tari care depind de soia din America. Proiectul ‘Danube Soya’ ajuta fermierii europeni, satisface exigentele consumatorilor, salveaza padurile amazoniene si reduce emisiile de CO2 prin anularea transportului oceanic’, a declarat presedintele Agent Green, Gabriel Paun.

Lansarea oficiala a proiectului ‘Danube Soya’ va avea loc pe 5 si 6 septembrie, la Viena, cu ocazia congresului la care vor participa lideri politici si reprezentanti ai productiei de furaje, de alimente, lanturilor de supermarketuri, alaturi de ONG-uri si cercetatori.

Intre cei peste 300 de participanti la nivel inalt se vor numara fostul Comisar European pentru Agricultura Franz Fischler, biologul Christine von Weizsäcker, ministri ai agriculturii din tarile dunarene. Evenimentul va fi plasat sub egida Ministrului federal austriac pentru Sanatate Alois Stöger si al Comisarului European pentru Politici Regionale Johannes Hahn.

Agent Green a informat Ministerul Agriculturii de la Bucuresti, inca din luna iunie, invitandu-l la congres pe ministrul roman Daniel Constantin. ‘Nu am primit inca un raspuns oficial de la minister si exista riscul ca noul ministru, la fel ca predecesorii sai, Tabara si Fuia, sa fie subordonat companiei Monsanto care are interese in productia de OMG. Speram sa nu fie cazul, dar din partea Romaniei va fi sustinuta o prezentare de catre Dragos Dima, fost director al Monsanto Romania care crede doar in productia de soia non-OMG’, adaugat Paun.

‘Soia este o sursa de hrana pentru oameni de mai bine de 3.000 de ani si este indispensabila furajarii animalelor. Europa importa anual mai mult de 35 milioane tone de produse din soia. Datorita cererii in crestere a consumatorilor pentru soia nemodificata genetic, sunt deja importate sapte milioane tone de soia non-OMG. Acest fapt ofera o oportunitate importanta pentru regiunea Dunarii care va putea fi fructificata doar printr-un efort comun. Provocarile sunt mari, dar sansele de succes nu au fost nicicand mai mari’, a spus Matthias Krön, presedintele Asociatiei Danube Soya.

Acesta a adaugat ca ‘dependenta Europei de soia importata pentru furajare a devenit alarmanta, practic toata soia provine din America de Nord si de Sud, in mare parte produsa nesustenabil (…) Regiunea Dunarii ofera conditii excelente pentru cultivarea soiei’.

Datorita conditiilor climatice si geografice specifice, tarile riverane Dunarii au devenit deja cele mai productive din Europa, avand un potential semnificativ de crestere. Potrivit Camerei pentru Agricultura din Austria, suprafata cultivata cu soia ar putea creste la cinci milioane de hectare in urmatorii cinci ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.