Al cincilea reactor al Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda nu se va mai construi niciodata

Ofensiva nuclear? ruseasc?: 12 reactoare la 1.000 km de grani?ele României
Al cincilea reactor al Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda nu se va mai construi niciodata
Al cincilea reactor al Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda nu se va mai construi niciodata

Al cincilea reactor al Centralei Nuclearelectrice de la Cernavoda nu se va mai construi niciodata. Guvernul Ponta, care intampina dificultati mari si in ceea ce priveste asocierea unui investitor pentru reactoarele 3 si 4, a luat hotararea sa abandoneze reactorul 5. De fapt, a facut acum oficial ceea ce specialistii stiau de mult timp.

Masura a fost luata din cauza faptului ca nu se intrevedea niciun orizont de timp acceptabil pentru a da in functiune aceasta unitate. Cu cat trecea timpul, cu atat tehnologia devenea mai veche. ”Proiectul CANDU 700 a fost realizat la nivelul anilor 1970. Estimandu-se ca data de punere in functiune a unitatii 5 anul 2025, se poate considera ca la acea data autorizarea va fi practic imposibila, Uniunea Europeana neacceptand decat grupuri energetice nucleare de generatii noi, III + si IV, acest proiect fiind de generatia II +”, se precizeaza intr-o nota de fundamentare a unui proiect de hotarare a Guvernului, elaborat de Ministerul Economiei.

De fapt, centrala nucleara de la Cernavoda a fost proiectata initiat numai pentru patru reactoare. Specialisti din Societatea Nationala Nuclearelectrica au declarat, neoficial, ca al cincilea a aparut dupa ce dictatorul Nicolae Ceausescu a survolat santierul de la bordul unui elicopter. I s-a parut ca e prea mult loc nefolosit si a spus ca ar mai incapea un reactor. Nimeni din cei prezenti nu a avut curajul sa-l contrazica, si asa a inceput eopeea unitatii 5. De atuni pana acum, lucrarile nu au ajuns nici macar la stadiul de 3%.

”La Unitatea 5, deoarece gradul de completitudine al lucrarilor existente in santier este de circa 2,8%, si datorita schimbarilor legislative, se estimeaza ca aceasta unitate va fi considerata ca unitate noua si in consecinta Uniunea Europeana nu va aproba continuarea lucrarilor si punerea ei in functiune in baza proiectului existent”, se arata in nota de fundamentare citata.

Primul reactor de la CNE a fost pus in functiune in 1996, iar cel de-al doilea in 2007. In prezent, acestea asigura aproape 20% din necesarul de energie electrica al Romaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *