Alerta dupa anuntul OMS privitor la o epidemie de poliomielita

0
321

Sistemul national de supraveghere pentru boli transmisibile al Ministerului Sanatatii este in alerta dupa informarea OMS privind o epidemie de poliomielita din Tadjikistan. Pana acum nu a fost raportata nicio imbolnavire in Romania, a declarat, joi, Amalia Canton, director in Ministerul Sanatatii.poliomelita

„In Romania nu a fost inregistrat niciun caz de poliomielita, aceasta boala fiind eradicata la nivel national din 2002. Totusi, sistemul de supraveghere a bolilor transmisibile este in alerta dupa informarea OMS privind epidemia din Tadjikistan. In acest sens, medicii de familie au obligatia sa raporteze orice posibil caz de poliomielita inregistrat la copii cu varste cuprinse intre zero si 15 ani sau la orice persoana de orice varsta, daca se suspecteaza poliomielita”, a spus Amalia Canton, potrivit Mediafax.

Ministerul Sanatatii va primi, saptamana viitoare, prin sistemul de achizitie rapida, 6.000 de doze de vaccin antipolio. De asemenea, Ministerul Sanatatii are in derulare o alta licitatie pentru achizitia a inca 675.000 de doze, a precizat Amelia Canton.

„Probabil la sfarsitul lunii iunie vor ajunge in tara si celelalte doze de vaccin, astfel incat sa putem continua imunizarea. Sunt cativa copii care nu au fost vaccinati, dar intrucat in Romania nu exista aceasta boala, nu exista un risc imediat. De saptamana viitoare, cand vor veni primele 6.000 de doze, vom vaccina copiii care nu au fost imunizati”, a explicat Amalia Canton.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a informat in 12 mai autoritatile romane ca la Laboratorul Regional de Referinta pentru Polio de la Moscova a fost izolat virusul polio salbatic de tip 1 in materiile fecale provenite de la un copil care prezenta paralizie acuta flasca, ce sosit recent in Angarask din Tadjikistan.

Din ianuarie si pana in prezent, in Tadjikistan a evoluat o epidemie de poliomielita, fiind inregistrate 293 de cazuri de paralizie acuta flasca, din care 83 confirmate cu virus polio salbatic tip 1.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.