Algele Marine – elixir de sanatate!

Algele Marine - elixir de sanatate!

In zilele noastre se vorbeste putin sau chiar deloc despre importanta si rolul benefic pe care algele marine le detin, atat in plan nutritional, cat mai ales in plan medical, cu toate ca ele fac parte in mod obisnuit din alimentatia a sute de milioane de oameni care populeaza Extremul Orient (China, Japonia, Hawaii, Vietnam) sau zonele nordice ale globului (Irlanda, Islanda, Tarile Scandinave etc.).

Algele marine contin o mare de minerale, mai mare decat orice alte plante. Sunt o sursa majora de iod, intr-o forma usor de folosit de catre organism, si tirozina, un precursor necesar pentru producerea de hormone a tiroidei.

In mediul lor natural, algele marine sunt simbiotice cu o bacterie care produce cantitati mici de tiroxina, un chimical sintetizat de glanda tiroida care este deseori extras si folosit pentru tratarea tiroidismului (functionarea scazuta a glandei tiroidale).

Anumite varietati de alge rosii sau brune sunt apreciate in tarile respective pentru multiplele lor virtuti, si fac parte constant din meniurile oferite de numeroase restaurante, alcatuind dejunuri diverse, feluri intermediare de dulciuri servite intre branzeturi si fructe, ciorbe ori preparate cu savoare de fructe. Din punct de vedere al compozitiei chimice, algele marine contin din abundenta minerale si oligoelemente (iod, magneziu, potasiu, calciu, fier, mangan, fosfor, sulf, cupru, nichel, cobalt, rubidiu, siliciu), diastaze (enzime) si vitamine (A, B, C, D1, D2, E, F, K, PP), aminoacizi (acid glutamic, cistina, metionina, valina, tirozina, lizina, acid aspartic), glucide, materii grase, clorofila (structura sa chimica seamana cu cea a hemoglobinei umane), mucilagii si principii antibiotice, fapt care indreptateste clasarea lor in categoria alimentelor-medicament.

Algele marine sunt la fel de bune ca si apele din care sunt culese. Este indicat sa fie cumparate doar din locuri sigure si de specialitate pentru ca algele marine sa nu fie infestate cu poluanti industriali. Tablelete nu sunt indicate deoarece algele pot suferi modificari de substantala caldura ridicata sau celelalte procedee industrial folosite la obtinerea tabletelor. Multi medici recomanda folosirea plantei neprocesate chimic.

Algele marine previn afectiunile cardiovasculare, renale, oculare, pulmonare si imbatranirea prematura. In acelasi timp, fibrele alimentare continute de acestea impiedica depunerea de grasimi pe peretii vaselor sangvine, reducand riscul de ateroscleroza si de infarct miocardic. Algele marine crude reprezinta un scut impotriva cancerului. Actiuni: adaptogen si modulator al tiroidei; agent detoxifiant si antitumoral, normalizator al greutatii, nutritiv (este sursa majora de iod si minerale organice). Algele marine sunt, probabil, alimentul esential folosit pentru buna functionare a tiroidei.

Cercetatorii japonezi au descoperit o incidenta scazuta a cancerului in insula Okinawa. Dupa studierea obiceiurilor alimentare ale acestei populatii s-a stabilit o corelatie intre numarul mic de cancere si consumul de alge brune crude. In compozitia acestora se gaseste o polizaharida (fukoidanul) care distruge celulele canceroase. Daca insa algele sunt fierte, aceasta substanta este distrusa.

Preparare si dozaj

Algele marine pot fi consumate cu sucuri (5-15 ml) supe sau fierturi. Sub forma de ceai, 10-15 mg pudra la o cana cu apa fierbinte. Se lasa 10 minute.

5 ml sau mai mult de planta sub forma de pudra poate fi consumata in fiecare zi cu suc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *