Algele marine si sarea

Granulele provenite de la algele marine ar putea reprezenta o solutie pentru inlocuirea sarii din produsele procesate, fara a afecta conditiile de pastrare a acestora pe rafturi sau gustul alimentului, conform unui nou proiect initiat de cercetatorii de la Universitatea Sheffield Hallam din Marea Britanie.
alge marine
Oamenii de stiinta, care lucreaza in colaborare cu Seagreens, o fundatie ce se ocupa cu investigatiile in ceea ce priveste cantitatea zilnica recomandata pentru consum, considera ca acest substitut nu ar afecta cu nimic sanatatea consumatorilor. Pentru a ajunge la respectivele rezultate, au fost facute numeroase studii, avind in vedere ca sarea este un aliment de baza in alimentatia de zi cu zi. Din aceste motive, o asociatie care militeaza pentru reducerea cantitatii de sare din alimente in vederea bunei functionari a organismului, Consensus Action on Salt sand Health (CASH) considera ca este prea mare cantitatea zilnica recomandata de 10-12 grame pe zi, care este consumata de populatia din vestul Europei. Parerile asociatiei sunt sustinute si de numerosi oameni de stiinta, care sunt convinsi ca hipertensiunea (cresterea presiunii sangelui) se datoreaza unei cantitati prea mare de sare consumata care poate determina si aparitia bolilor cardiovasculare ce provoaca 50% din cazurile de deces in Europa.

MAI PUTINA SARE
Nutritionistii au pus o foarte mare presiune pe companiile din industria alimentara sa reduca continutul de sare din produse, in timp ce Agentia pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie (FSA) recomanda un consum de sase grame de sare pe zi, ceea ce reprezinta tinta producatorilor pentru urmatorii cinci ani. Specialistii tin sa precizeze insa ca studiile efectuate pe aceasta tema vor continua, intrucat o decizie cu privire la un aliment atit de important din alimentatia consumatorilor nu este deloc usor de luat. Granulele provenite de la algele marine contin 3,5% din mineralele de sare, in loc de 40%, cat se gasesc in mod normal in sare, sustin specialistii. In Marea Britanie, Irlanda si Statele Unite ale Americii, peste 80% din consumul de sare provine din produsele procesate, 20% din carne si produse din carne, iar aproximativ 35% din cereale si produse care au la baza cereale.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *