Am putea trai cu 50% mai mult decat in prezent? A fost descoperita o substanta care prelungeste viata in mod spectaculos

0
273
Am putea tr?i cu 50% mai mult decât în prezent? A fost descoperit? o substan?? care prelunge?te via?a în mod spectaculos
Am putea trai cu 50% mai mult decat in prezent? A fost descoperita o substanta care prelungeste viata in mod spectaculos
Am putea trai cu 50% mai mult decat in prezent? A fost descoperita o substanta care prelungeste viata in mod spectaculos

Un compus chimic mareste considerabil durata vietii, cel putin la micii viermi nematozi utilizati ca animale de laborator in acest nou studiu. Exemplarele carora li s-a administrat compusul – numit alfa-ketoglutarat – au trait cu 50% mai mult decat in mod obisnuit, iar cercetatorii spun ca substanta interfereaza cu procesele de producere a energiei la nivel celular si imita efectele unei restrictii calorice severe. Totusi, autorii studiului avertizeaza ca rezultatele sunt valabile pentru nematozii studiati, nu neaparat si pentru oameni, in cazul acestora fiind necesare studii mult mai aprofundate.

Viermii nematozi Caenorhabditis elegans care au fost tratati cu alfa-ketoglutarat au trait cu 50% mai mult si erau mult mai vioi si mai vigurosi, la o varsta inaintata, decat semenii lor care nu primisera aceasta substanta, arata rezultatele studiului, publicate in Nature. Cercetarile au fost realizate de oamenii de stiinta de la University of California – Los Angeles.

Alfa-ketoglutaratul este o componenta a caii metabolice numite ciclul acidului tricarboxilic, parte a procesului de generare a energiei in celule. Compusul poate inhiba o enzima esentiala numita ATP-sintaza, care catalizeaza formarea ATP (adenozin-trifosfat), substanta ce reprezinta „combustibilul” care asigura energia celulara. Inihiband ATP-sintaza, alfa-ketoglutaratul reduce sinteza ATP, micsorand astfel productia de energie la nivelul organismului.

Cercetatorii au presupus ca reducerea productiei de energie ar imita efectele unei alimentatii sarace in calorii, care poate prelungi viata la unele specii de animale, dupa cum au aratat studii anterioare. Ca un argument in plus, autorii studiului au aratat ca restrictia calorica mareste nivelul de alfa-ketoglutarat.

Dar, desi rezultatele sunt promitatoare, e nevoie de studii aprofundate, pe termen lung, pe animale mai asemanatoare omului, pentru a intelege potentialul alfa-ketoglutaratului.

De altfel, reducerea capacitatii corpului de a produce energie poate avea efecte neplacute, precum oboseala musculara, care reduce forta muschilor.

Oricum, insa, datele privind corelatia dintre alfa-ketoglutarat si longevitate, desi foarte interesante, sunt totusi limitate la studii de scurta durata pe viermi nematozi, avertizeaza Matt Kaeberlein, un specialist in studiul imbatranirii la University of Washington din Seattle, SUA.

Oamenii nu ar trebui sa se grabeasca sa ia suplimente de alfa-ketoglutarat, in speranta de a trai mai mult; e prea devreme pentru a spune ca aceasta substanta e un medicament impotriva imbatranirii, spune el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.