La sfarsitul lunii martie la Stefanesti au demarat lucrarile la una dintre cele mai importante investitii din localitate. Primaria si Consiliul Local au intrat intr-un parteneriat cu Ministerul Mediului si Padurilor (MMP) pentru amenajarea unei platforme de depozitare si gospodarire a gunoiului de grajd si a deseurilor menajere.
Lucrarile presupun constructia rampei in cauza si punerea in functiune a unui circuit de colectare. Astfel, daca acum locuitorii de la case isi transporta singuri gunoiul de grajd in carute, prin program se achizitioneaza un tractor, doua remorci, un excavator si o vidanja care vor fi utilizate la colectarea deseurilor direct din curtile oamenilor. Gunoiul va fi adus la platforma situata la marginea urbei, in apropierea Prutului, unde se va transforma in ingrasamant. „Fermenteaza, se face mranita, cum spunem noi, se pune in masini de imprastiat gunoiul si se da pe pasuni”, declara Stefanel Rusu (foto stanga), primarul orasului Stefanesti. Capacitatea platformei este de 3.000 metri cubi, iar perioada de fermentare depinde tocmai de cantitatea de gunoi existenta in groapa. Lucrarile sunt efectuate de o firma din Buzau – SC Concas SA, in parteneriat cu SC Romoil 2003 SRL.
Bani straini pentru gunoi romanesc
Primaria Stefanesti face parte alaturi de Frasin si Todiresti din Suceava dintr-un lot de trei localitati unde licitatia a fost castigata de asocierea celor doua companii pentru o suma totala de 2,5 milioane de lei. Cofinantarea asigurata de Primaria Stefanesti este una simbolica, de numai 2.400 de euro. Proiectul face parte din programul „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” derulat de MMP cu fonduri provenite dintr-un imprumut efectuat la Banca Internatioala pentru Reconstructie si Dezvoltare. Programul presupune practic reducerea infiltratiei de nutrienti in sol, acestia afectand panza freatica si implicit sanatatea oamenilor.