Amenintari pentru Triunghiul De Corali din sud-estul Asiei

CoralConcluzia unui raport publicat de WWF , in conferinta mondiala despre Oceane este fara apel:Schimarea climei si poluarea risca, sa distruga recifurile de corali si ameninta 80% din resursele acvatice in Asia de sud-est.

Cu ocazia conferintei mondiale despre oceane ,care s-a tinut saptamana trecuta la Manado in Indonezia , organizatia mediului WWF a publicat un raport despre impactul schimbarii de clima din regiunea Triunghiului de corali , in Asia de sud-est , care reprezinta 1% din suprafata planetei. Aceasta zona, care acopera 6 tari din  sud-estul Asiei si din Pacific ( Indonezia ,Filipine ,Malaezia , Noua-Guinee, Insulele Salomn si Timor ) adapostesc 30% din totalitatea recifurilor de corali din lume ,76% de corali ce construiesc recifurile , si mai mult de 35% de specii de pesti de recif.Este de asemenea ,principala zona de reproducere a tonului .

Dupa WWF , 40% din recifurile coraliene si amestecul de plante au disparut deja ,in decursul a 40 de ani . Defrisarea , degradarea calitatii apei ,dar si poluarea ,exploatarea pestelui , au avut un impact considerabil asupra acestor ecosisteme vitale ,amenintand numeroase comunitati si activitai in sanul Triunghiului de corali.

Amenintarea climatica

Daca nu se vor lua masuri urgente pentru a lupta impotriva incalzirii , a avertizat WWF ,decolorarea coralilor legata schimbarii climatice, aciditatea marilor corespunzatoare cresterii emisiilor de dioxid de carbon si altitudinea nivelului marii ,risca sa faca sa dispara total ,recifurile de corali,  de aici la sfarsitul secolului si sa compromita supravietuirea de 30 pana la 50 % de specii de pesti care se adapostesc. Plus ajungerea grava la biodiversitate ,disparitia recifurilor vor duce la caderea 80%  a resurselor de hrana din regiune.100 de milioane de persone care „traiesc” din mare ,in Asia de sud-est ,risca sa-si piarda mijloacele se subzistenta.O asemenea disparitie , ar putea provoca schimbul fortat al zecilor de milioane de locuitori ai coastei spre regiunile urbane si tarile ca Australia si Noua Zeelanda ,subliniaza ONG.

Dupa  7 luni de la Conferinta Natiunilor Unite despre clima din Copenhaga(Danemarca) ,care trebuie sa conduca la un nou tratat post-kyoto ,WWF cheama tarile sa reduca de la 30 la 40 % emisiile de dioxid de carbon ,fara de care o criza majora se va developa ,a prevenit ONG.Organizatia face apel si la statele limitate ,sa reduca poluarea si sa limiteze pescuitul intensiv. „Daca vom continua sa exploatam resursele ,va exista mereu o amenintare” ,a declarat Richard Leck de la WWF.

Consolidarea protectiei triunghiului

In aceasta perspectiva , sefii  guvernului din Filipine , din Malaezia ,din Noua-Guinee ,din Timorul de est si din Insula Solomon  reuniti pentru primul summit al initiativei Triunghiului de corali  la Manado ,s-au angajat la 15 mai sa consolideze protectia triunghiului de corali.Lupta impotriva pescuitului ilegal si amplasamentul zonelor marine protejate ,figreaza printre angajamentele luate. Si Indonezia a anuntat crearea unui „sanctuar” de 3,9 miliane de hectare, in marea Savu ,in sudul tarii.

Sustinut financiar de ONG ,de corpurile internationale si de tarile straine ca Australia ,planul ITC are ca obieciv sa consacreze 20 % de zone de coasta din Triunghi ,in zonele maritime protejate ,unde pescuitul va fii reglementat.

Sa ne amintim ca dupa Centrul de cercetare a coralilor din Universitatea James Cook ,in Australia ,mai mult de doua recifuri de corali vor fi amenintate de impactul dezvoltarii economice si a climatului. In jur de 4000 de specii de pesti traiesc in sau primul recif de corali ,aducand o sursa de subzistenta importanta la vreo 200 de milioane de persoane prin lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *