Amenzi usturatoare pentru poluatorii din Cluj

  0
  362

  Bilantul pe anul 2007 al Garzii de Mediu Cluj arata ca articolele noastre despre nivelul poluarii in orasul transilvan au fost luate in serios.

  Cei 11 comisari ai Garzii Nationale de Mediu din cadrul Comisariatului Regional Cluj au efectuat in medie fiecare 100 de controale si au aplicat agentilor economici 136 de amenzi, in valoare de 3,2 milioane de lei.

  Cele mai importante amenzi au fost in valoare de 100.000 de lei, aplicate mai multor companii din judetul Cluj. Nu mai putin de jumatate din numarul de amenzi au fost aplicate pentru nerespectarea autorizatiilor de mediu sau pentru lipsa acestui document. Cei amendati nu s-au bucurat, si Garda de Mediu a fost actionata in instanta de 24 de ori, insa numai unul dintre procese a fost pierdut, restul fiind ori castigate, ori in curs de judecare.

  Cele mai importante cazuri de poluare constatate de inspectorii de mediu din judetul Cluj in 2007 au fost inregistrate la compania Protan Dej, pentru depozitarea carcaselor de animale, si la Napolact SA. Compania de produse lactate a primit o amenda de 60.000 de lei pentru ca a deversat ape uzate in paraul Nadas, fapt in urma caruia au fost descoperite zeci de kilograme de peste mort. Compania nu a contestat amenda si a promis ca va repopula paraul cu peste.

  Anul viitor, spun liderii Garzii de Mediu, vor fi verificate in special instalatiile de control integrat al poluarii, la companii precum Somes Dej, Sanex sau Mechel Campia Turzii. Aceste companii au aprobat un plan de investitii in mediu si trebuie sa respecte o serie de masuri impuse de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului. In plus, se asteapta la o implicare mai mare a celorlalte institutii publice in rezolvarea problemelor de mediu, in special in ceea ce priveste salubrizarea si colectarea selectiva a deseurilor.

  Sursa: Adevarul

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.