Americanii au facut o descoperire uriasa in Afganistan: minereuri in valoare de circa un trilion de dolari

O echipa mica formata din specialisti de la Pentagon si geologi americani au descoperit in Afganistan depozite minerale in valoare de aproximativ 1 trilion de dolari. Potrivit unor oficiali americani, citati de New York Times, noua descoperire va modifica fundamental economia Afganistanului si mai mult ca sigur si razboiul.litiu

Noile depozite, necunoscute anterior, care contin filoane imense de fier, cupru, cobalt sau aur si metale industriale critice, precum litiul, sunt atat de mari si includ atat de multe minerale care sunt esentiale pentru industria moderna, ca Afganistanul ar putea fi transformat in cele din urma intr-unul dintre cele mai importante centre miniere din lume.

Potrivit unui memo intren al Pentagonului, Afganistanul ar putea deveni „Arabia Saudita a litiului”, un material cheie in producerea bateriilor pentru laptopuri si BlackBerry.

Guvernul afgan si presedintele Hamid Karzai au fost informati recent de noua descoperire, potrivit oficialilor americani, citati de New York Times.

Desi ar putea dura mai multi ani pentru a dezvolta aici o industrie miniera, potentialul este atat de mare incat functionarii si directorii din industrie cred ca ar putea atrage investitii masive, chiar inainte ca minele sa fie profitabile, oferind posibilitatea de a crea locuri de munca, care ar putea distrage atentia de la razboi.

Exista un potential uimitor aici„, a afirmat generalul David H. Petraeus, seful Comandamentului Central al Statelor Unite. „Exista o multime de conditii, desigur, dar cred ca exista un potential extrem de semnificativ” , a adaugat oficialul.

Valoarea depozitelor minerale nou descoperite micsoreaza dimensiunea economiei de razboi din Afganistan, bazata in special pe productia de opiu si traficul de droguri, precum si pe ajutorul acordat de Statele Unite si alte tari industrializate. Produsul Intern Brut al Afganistanului este de numai 12 miliarde de dolari.

„Acest lucru va deveni coloana vertebrala a economiei afgane”, a declarat Jalil Jumriany, un consilier al ministrului afgan al minelor.

Oficialii americani si cei din Afganistan au convenit sa discute despre aceste depozite extrem de valoroase intr-un moment dificial al razboiului. Ofensiva americana din Marja, in sudul Afganistanului, a adus doar mici castiguri, in timp ce acuzatiile de coruptie si favoritism continua sa afecteze guvernul Karzai, iar presedintele pare din ce in ce mai inveninat impotriva Casei Albe.

Noile descoperiri vor crea probleme

Oficiali americani recunosc insa ca descoperirile minerale vor avea, aproape sigur, un impact cu doua taisuri. In loc sa aduca pacea, bogatiile minerale ii pot determina pe talibani sa isi intesifice lupta pentru a recastige controlul asupra tarii.

Totodata, coruptia, care este deja destul de mare in guvernul Karzai, ar putea fi amplificata de noua avere, in special daca o mana de oligarhi care au legaturi personale cu presedintele preiau controlul resurselor. Anul trecut, ministrul afganistan al Minelor a fost acuzat de catre oficialii americani ca ar fi acceptat 30 milioane de dolari mita pentru a atribui Chinei drepturile de dezvoltare a minelor de cupru. Ministrul a fost ulterior inlocuit.

Totodata, oficialii americani se tem ca dupa ce a castigat oferta pentru a dezvolta mina de cupru Aynak, China vrea sa domine dezvoltarea bogatiilor miniere din Afganistan.

O alta complicatie apare ca urmare a faptului ca Afganistanul nu a avut o industrie grea prea dezvoltata, iar protectia mediului nu are niciun pic de istorie. „Marea intrebare este: Poate acest lucru sa fie dezvoltat intr-un mod responsabil social si ecologic?„, a declarat Paul A. Brinkley, subsecretar adjunct al apararii pentru mediul de afaceri si lider al echipei Pentagonului, care a descoperit depozitele. „Nimeni nu stie cum va functiona aceasta”, a mai spus el.

Pana la exploatarea efectiva vor trece zeci de ani

Geologii sunt de parere ca in lipsa „culturii sale miniere”, va dura zeci de ani pana cand Afganistanul va reusi sa exploateze pe deplin minereurile.

Ei au avut unele mici mine artizanale, dar acum ar putea exista unele foarte mari, care insa vor necesita mai mult decat o tigaie de aur” , a afirmat geologul american Jack Medlin.

Zacamintele minerale sunt imprastiate in toata tara, inclusiv in regiunile de sud si est, de-a lungul granitei cu Pakistanul, unde s-au inregistrat cele mai intense lupte in razboiul dus de americani contra insurgentilor talibani.

SUA au oferit deja suport Afganistanului in vedrea exploatarii

Pentagonul a inceput deja sa ii ajute pe afgani sa instituie un sistem care sa se ocupe cu dezvoltarea minereurilor.

Firme internationale de contabilitate, care au expertiza in contractele de exploatare miniera, s-au angajat sa se consulte cu ministerul afgan al minelor, iar date tehnice sunt pregatite pentru a fi predate companiilor miniere multinationale si a altor potentiali investitori straini. Pentagonul ajuta oficialii afgani in demersurile pentru a cauta ofertele privind exploatarea miniera incepand cu toamna viitoare, au declarat oficialii.

Ministerul Minelor nu este pregatit sa se ocupe de acest lucru„, a declarat Brinkley. „Incercam sa ii ajutam sa le obtina de-a gata„, a mai spus el.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *