Sucuri multe, nutrienti putini

Consumul de bauturi carbogazoase in copilarie duce la obiceiuri alimentare nesanatoase la maturitate, mai ales in gazul persoanelor de sex feminin. Studiul a fost realizat de o echipa de cercetatori americani pe un grup de fetite de 10 ani, care au inceput sa bea sucuri acidulate inca de la 5 ani.sucuri multe

Acestea au fost urmarite pe o perioada de 10 ani. Pe durata cercetarii, acestea nu au reusit sa aiba o dieta care sa intruneasca standardele unei alimentatii sanatoase. Laura Fiorito, conducatoarea studiului si medic in cadrul Centrului pentru Obezitate Infantila Penn State, a declarat ca nu a fost important ceea ce fetitele au consumat, cat mai degraba ceea ce ele nu au mancat. De exemplu, aceasta a subliniat ca subiectii care au baut sucuri carbogazoase inca din copilarie au consumat o cantitate mult mai mica de lapte decat cei cei care au evitat bauturile acidulate.

In cercetarea publicata in Journal of the American Dietetic Association se arata ca aportul adecvat de nutrienti este foarte important pentru dezvoltarea ulterioara a fetitelor. De exemplu, aportul scazut de calciu duce la maturitate la maladii ale sistemului osos, iar consumul de zaharuri rafinate in cantitati mari pregateste terenul pentru carii si alte afectiuni stomatologice sau diabet de tip 2. Institutul de Medicina din SUA recomanda ca fetele cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani sa aiba un aport zilnic de 65 de miligrame de vitamina C. Studiul mentionat arata ca cele care beau sucuri carbogazoase consuma maximum 55 miligrame/zi, iar cele care sunt mai atente la ceea ce beau – 70,5 mg. De asemenea, cercetarea a scos in evidenta ca acelea care consuma sucuri zilnic au un aport scazut de fibre, proteine, vitamina D, calciu, magneziu, fosfor si potasiu, dar ingereaza o cantitate foarte mare de zaharuri rafinate.

Ingrijorator este faptul ca pe masura ce cresc fetele consuma din ce in ce mai multe bauturi acidulate. Exista, de altfel, alte cercetari care au scos la iveala faptul ca unii parinti introduc in dieta copiilor astfel de sucuri inca de la varsta de 2 ani. Din aceasta cauza apar la maturitate o serie de probleme de sanatate grave, incepand cu obezitate, care are asociate maladii cronice, unele dintre ele incurabile. De asemenea, Laura Fiorito a aratat ca obiceiurile alimentare ale parintilor se regasesc in cele ale copiilor. De aceea, Academia Americana de Pediatrie a recomandat in anul 2001 impunerea unei limite privind cantitatea zilnica admisa de sucuri pentru copii.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *