Oameni de stiinta din toata lumea vor fi cooptati intr-un panel global pentru stabilirea politicilor stiintifice necesare prezervarii biodiversitatii si serviciilor aduse de ecosisteme. Intre timp, pierderile naturale care secatuiesc economiile devin ireparabile.
Recentul studiu Global Biodiversity Outlook – 3 arata ca guvernele lumii nu si-au atins tintele cu privire la pastrarea diversitatii biologice pe Pamant stabilite pentru orizontul anului 2010. Intre timp, ecosistemele devastate de actiuni umane, precum despaduriri sau deversari, ating un punct al degradarii de la care nu mai pot deveni decat tot mai putin folositoare omului.
Marimea pierderilor
Conventia pentru Biologie a ONU a calculat ca intre 1970 si 2006 abundenta globala a vertebratelor a scazut cu o treime. Pierderea biodiversitatii se traduce in pierderi economice clare. Doar reducerea padurilor aduce economiei globale o paguba de 2-5 trilioane de dolari pe an, a calculat The Economics of Ecosystems and Biodiversity (TEEB), un proiect ONU de monetizare a serviciilor pe care natura le furnizeaza oamenilor.
Deloc date pentru totdeauna, castigurile de pe urma florei si faunei se pot masura in lemn, peste, produse agricole ori destinatii turistice. La fel, arareori considerate ca atare, serviciile aduse de ecosisteme avutiei nationale sunt de felul purificarii aerului sau apelor ori facilitarea ecoturismului.
De exemplu, poluarea apelor cu fertilizatori agricoli atrage o explozie de alge care ucid pestii si fac apa improprie consumului. Conferinta ONU asupra biodiversitatii din 2002 de la Johannesburg stabilea tinte precum reducerea vitezei de degradare a habitatelor, protejarea a macar 10% din regiunile cel mai bogate ecologic, controlul extinderii plantelor invazive ori impiedicarea diparitiei speciilor prin comert. Nici un guvern nu poate raporta respectarea completa a angajamentelelor luate.
Panel geodivers
Adunati acum la Busan, in Coreea de Sud, 230 de delegati din 85 de state au convenit ieri sa creeze un grup care sa umple prapastia dintre cercetatori si politicieni. Gandit dupa modelul Grupului Interguvernamental asupra Schimbarii Climatice, Platforma Interguvernamentala de Politici Stiintifice asupra Biodiversitatii si Serviciilor aduse de Ecosisteme – IPBES va recenza literatura de specialitate si va propune guvernelor standarde de actiune.
Organizatorii „Busan Outcome” considera ca s-a facut un pas istoric: „IPBES reprezinta un avans major in materie de organizare a unui raspuns global asupra pierderii organismelor vii si a padurilor, a apei potabile, a recifilor de corali si a altor ecosisteme care genereaza servicii de mai multe trilioane de dolari necesare vietii – inclusiv vietii economice – pe Pamant.”
IBBES va fi stabilita formal in cadrul celei de-a 65-a Adunare Generala a ONU, care va avea loc in septembrie. Platforma interguvernamentala ar urma sa devina activa din 2011.
Sursa: Adevarul