Ana Lucia Varga, secretar de stat la Mediu, vrea rauri si parcuri curate in Alba

Ana Lucia Varga, secretar de stat la Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, s-a aflat ieri, in vizita de lucru in judetul Alba. Intr-o conferinta de presa desfasurata la sediul PNL Alba, ea a prezentat scopul vizitei si concluziile deplasarii in teren, unde a fost insotita de Mircea Urzica, director tehnic in cadrul Directiei Apele Romane Targu Mures si Traian Matis, directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Alba. Lucia Varga a spus ca pe raul Geoagiu, pe sectorul Teius – Valea Manastirii va fi promovat un studiu de fezabilitate pentru consolidarea malurilor, deoarece viiturile anterioare au afectat infrastructura drumului.

Despre Valea Aiudelului, secretarul de stat a spus ca lucrarile de decolmatare in amonte si aval au fost realizate bine de Primaria Aiud si SGA Alba, dar si-a exprimat nemultumirea ca podul de cale ferata, aflat in administrarea Regionalei CFR Brasov, nu a fost nici acum curatat, in ciuda numeroaselor adrese transmise de municipalitatea aiudeana. In cazul unor viituri, a spus d-na Varga, se pot forma baraje naturale care constituie pericol de inundatii pentru casele din apropiere, motiv pentru care a dispus subordonatilor sai sa-i amendeze pe ceferistii brasoveni, daca in termen de 30 de zile Regionala CFR Brasov nu va decolmata albia vaii, valoarea sanctiunii contraventionale fiind cuprinsa intre 75 si 80.000 de lei (750 – 800 de milioane de lei vechi).

Daca subordonatii ei nu vor aplica sanctiunile dupa acest termen, secretarul de stat a amenintat ca va lua masuri administrative impotriva acestora. Pe de alta parte, secretarul de stat de la Mediu a spus ca MMDD finanteaza un program national de infiintare a parcurilor, deoarece in Uniunea Europeana media parcurilor este de 26 metri patrati pe cap de locuitor, iar Romania este cu mult sub aceasta medie, existand localitati care detin doar 6 – 8 mp/locuitor.

Ea a mentionat ca la nivel national au fost elaborate 168 de proiecte, iar 102 proiecte vor beneficia in acest an de suma totala de 60 de milioane de lei noi. D-na Varga sustine ca in judet nu exista preocupare pentru amenajarea spatiilor verzi, intrucat din Alba doar Primaria Aiud a depus un proiect pentru infiintarea de parcuri, valoarea acestuia fiind de 6 miliarde de lei vechi. Cu acest prilej, ea a facut apel la autoritatile locale sa depuna proiecte in acest sens, deoarece in perioada ianuarie – februarie 2008 va avea loc o noua sesiune de finantare.

Secretarul de stat a amintit si de alte tipuri de proiecte finantate de MMDD. De exemplu, Primaria Stremt a inaintat ministerului documentatia pentru finantarea lucrarilor de apa, canalizare si statie de epurare, iar Primaria Noslac a promovat un proiect de alimentare cu apa a localitatilor Gabud si Stana de Mures. Cele mai multe proiecte de acest gen se afla insa in zona orasului Zlatna: extindere retea de apa potabila, reabilitarea si extinderea canalizarii, salubrizare, amenajarea raului Ampoi.

Pe de alta parte, secretarul de stat de la Mediu a spus ca in judetul Alba, spre deosebire de alte judete, albiile raurilor sunt destul de curate si a facut apel la populatie sa pastreze curate cursurile de apa, deoarece autoritatile locale fac eforturi pentru ecologizarea acestora, iar cheltuielile din banii comunitatii sunt mari, pe langa aspectul neplacut dat de deseuri, in special de PET-uri. Lucia Varga a insistat pe educarea ecologica a locuitorilor si in special a elevilor, care pot fi inclusi in diferite proiecte finantate de Administratia Fondului de Mediu. Totodata, ea a spus ca primariile trebuie sa incheie contracte cu firme de salubritate pentru a ridica deseurile si PET-urile de la gospodariile populatiei, ceea ce va duce la reducerea poluarii vailor, iar oamenii ii vor putea sanctiona la vot pe primarii care nu fac acest lucru.

Referitor la balastierele care exploateaza albiile raurilor pe raza localitatilor, ea a spus ca autorizatiile se acorda pentru zonele in care fundul albiei trebuie regularizat ca sa se poata scurge apa, motiv pentru care balastierele nu pot fi scoase in afara asezarilor umane, daca acolo trebuie sa se extraga balast. De asemenea, a sugerat conducerii SGA Alba ca pe timpul controalelor in teren inspectorii sa fie insotiti de reprezentantii presei, pentru a exista o transparenta totala cu privire la aplicarea prevederilor legale. SGA Alba a aplicat pana acum 7 amenzi insumand 4,9 miliarde de lei vechi, doua sanctiuni fiind acordate unei balastiere din raul Mures, in zona Ciugud.

Sursa: Unirea

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente