Andrei Marius are peste 600 de porumbei si un adevarat muzeu de diplome si cupe

Creste numai campioni cu care a castigat sute de diplome si cupe. Andrei Marius are numai putin de 600 de porumbei de care are grija zilnic si cu ale caror performante se mandreste in toata Europa.Andrei Marius

Fara falsa modestie, Andrei Marius spune ca a castigat cam tot ce se poate castiga in sportul columbofil, fiind maistru emerit al acestui sport. „Am foarte multi campioni la nivel de tara. Sportul columbofil este impartit in trei uniuni dintre care doua foarte mari si una mica. La ora actuala avem 4000 de membri columbofili. Intr-un an de zile se pot desfasura peste 20 de concursuri. As putea spune ca am castigat foarte multe premii la aproape toate categoriile. Sportul columbofil are mai multe categorii: categoria viteza, categoria fond, demifond, categoria generala, categoria AS etc. Am cupe si diplome de ordinul sutelor, nu am stat niciodata sa le numar. Umblu prin toata Europa, Polonia, Germania, Anglia, Bulgaria, Turcia, Slovacia. Din doi in doi ani de zile particip la balcaniada. Speram ca in viitor sa participam si la olimpiade cu porumbeii nostri. Am castigat cam tot ce se poate castiga in acest sport. Sunt maistru emerit al sportului columbofil, care este cel mai de pret titlu in acest sport”, spune Andrei.

Practica sportul columbofil din 1979

Porumbeii ii tine la Vulcana Pandele, la 12 kilometri de Targoviste. Ia-u placut de mic copil porumbeii iar sportul columbofil il practica din 1979 ca si membru si acum are o adevarata pepiniera de campioni pe care ii antreneaza aproximativ 6 luni pe an. „Concursurile de porumbei incep de regula la sfarsitul lunii aprilie, in functie de vreme si se termina de regula la sfarsitul lunii septembrie. Trei luni de zile zburam cu porumbei maturi, iar din a doua jumatate a lunii zburam cu porumbei tineri, deci pui. Cam 6 luni avem perioada de concursuri si celelelalte sunt cele premergatoare concursurilor. Totdeauna, daca vrei sa faci performanta trebuie sa iti aloci timp pentru pregatire. Am foarte multi porumbei campioni la categorii diferite. Nu as putea spune ca cel de la categoria viteza e cel mai de seama. Tin la toti pentru ca fiecare are ceva aparte” ne spune cu mandrie crescatorul de porumbei.

Un campion alearga in medie intre 100 si 1000 de kilometri

Porumbeii cu renume si care au castigat de-a lungul anilor premii, nu alearga sub 100 de kilometri. Cea mai are distanta parcursa este de 1000 de kilometri, insa s-au facut si exceptii, cand s-a zburat mai mult de 1000 de kilometri. Porumbeii sunt ca si atletii de performanta. „De foarte multi ani, porumbeii mei zboara in toate directiile si in toate tarile din Europa. Porumbeii de care ne ocupam noi sunt speciali pentru astfel de concursuri. Porumbeii sunt ca si atletii, daca sunt buni zburatori la categoria maraton, nu pot fi buni zburatori si la categoria viteza. Se intampla ca si in atletism. Dar conteaza si pregatirea si sanatatea lor. Ca si sportivii, au nevoie de tratamente, de pregatire suplimentara inainte de concurs. Din cele treie elemente: hrana, sanatate si pregatire, lipseste vreunul, nu va atinge performanta.

Intrebari si raspunsuri:

Aduce beneficii acest sport?

„In general nu aduce beneficii. Tot ce facem, facem pe munca noastra si beneficii vin mai putine. Dar cand ai rezultate, se pot echilibra cheltuielile cu castigul. Daca faci sport, platesti. Mai si vand din ei, mai dau, ii mai ofer si cadouri. De asemenea, mai dau si tinerilor crescatori, dar daca pui in balanta cat castigi si cat cheltui, nu prea ieti in castig.

Se simte criza si la columbofili?

„Da se simte, insa porumbeii s-au vandut la preturi destul de mari pana acum. Un porumbel de varf poate sa ajunga si la 2000 de euro. In celelalte tari pretul lor creste si ajunge pana la 5-6000 de euro. Dar se vand doar aceia care au rezultate. Ca si in sport, un fotbalist bun este vizat de echipe mari, cei mai putin buni nu sunt cautati deloc”.

Ce-i place?

Multe imi plac dar numai ca nu am timp de toate. In afara de familie si sportul columbofil, imi place si pescuitul, si vanatoarea, numai ca nu am timp de ele. Cel mai mare peste capurat in Delta este un somn de 14 kilograme si jumatate.

Ce nu-i place?

Sunt multe lucruri care nu imi plac si mi-ar fi greu sa le enumar acum, dar as pueta spune ca nu-mi plac oamenii cu doua fete in general. Nu-mi plac oamenii invidiosi, care te privesc altfel decat ar trebui.

Profil:
Nume: Andrei Marius
Localitatea: Targoviste
Data nasterii: 13.04.1962
Studii: medii (Scoala Generala Vulcana Pandele)
Familie: casatorit, doi copii (Bianca, 22 de ani, Florin, 18 ani)

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *