Declaratie a oamenilor de stiinta de la Cambridge: animalele prezinta constiinta, ca si oamenii

Declaratia Cambridge despre constiinta: animalele prezinta constiinta, ca si oamenii

Un grup international format din mari oameni de stiinta au semnat Declaratia Cambridge despre constiinta prin care isi anunta sustinerea ipotezei conform careia animalele prezinta constiinta, ca si oamenii. Iar cercetatorii ofera si exemple de animale.

Oamenii de stiinta au semnat o declaratie conform careia animalele au constiinta, ca noi, oamenii

Lista de animale cuprinzand toate mamiferele si pasarile, chiar si caracatita. Dar ne va face acest lucru sa incetam sa ne purtam nemilos cu aceste animale?

Desi pentru oamenii de stiinta a declara ca multe animale diferite de om poseda stari de constiinta nu este un lucru iesit din comun, chiar aceasta constatare deschisa este lucrul important. Dovezile stiintifice arata din ce in ce mai convingator ca majoritatea animalelor sunt la fel de constiente ca noi, iar noi nu mai putem ignora acest lucru.

Lucrul foarte interesant in declaratie este constatarea ca starea de constiinta poate sa apara la acele animale care sunt foarte diferite de oameni, inclusiv acelea care au evoluat diferit, adica pasarile si unele cefalopode.

”Absenta neocortexului nu pare sa excluda posibilitatea unui organism de a experimenta stari afective,“ scriu oamenii de stiinta, ”Dovezile arata ca si animalele non-umane au substraturile neuroanatomice, neurochimice si neurofiziologice ale starilor de constiinta alaturi de capacitatea de a manifesta comportamente gandite.“

Prin urmare, spun cei care au semnat, cercetarile stiintifice indica din ce in ce mai convingator ca oamenii nu sunt singurii care poseda subtraturile neurologice ce genereaza constiinta. 

Grupul este format din specialisti in stiintele cognitive, neurofarmacologi, neurofiziologi, neuroanatomisti si experti in neurostiinta – toti acestia luand parte la Conferinta in memoria lui Francis Crick despre constiinta animalelor umane si non-umane. Declaratia a fost semnata in prezenta lui Stephen Hawking, iar printre cei care au semnat-o se numara Christof Koch, David Edelman, Edward Boyden, Philip Low, Irene Pepperberg si multi altii.

Declaratia contine urmatoarele precizari:

– domeniul cercetarii constiintei incepe sa se dezvolte rapid. Au fost elaborate noi tehnici si strategii pentru cercetarea animalelor umane si non-umane. Asadar, mai multe informatii devin disponibile, iar acest lucru cere de la sine o reevaluare periodica a ideilor preconcepute anterior in acest domeniu. Studii ale animalelor non-umane au aratat ca pot fi facilitate ori blocate corelari intre circuite cerebrale similare si experiente constiente si perceptii, pentru a observa daca acestea sunt in fapt necesare pentru acest tip de experiente. Mai mult, pentru oameni, noi tehnici neinvazive sunt disponibile pentru a examina corelatiile constiintei.
– substraturile neurale ale emotiei par a nu fie limitate la structurile corticale. De fapt, retelele subcorticale neurale active in timpul starilor afective la oameni sunt, de asemenea, importante pentru generarea comportamentelor emotionale la animale. Stimularea artificiala a acelorasi regiuni ale creierului genereaza comportament corespunzator si stari senzitive atat la oameni, cat si la animalele non-umane. Oriunde in creier cineva evoca comportamente instinctuale emotionale la animalele non-umane, multe dintre comportamentele viitoare sunt in concordanta cu starile senzitive experimentate, inclusiv acele stari interne care sunt pline de satisfactie si represiune.  Profunda stimulare a creierului acestor sisteme la oameni poate genera, de asemenea, stari afective. Sistemele asociate cu afectivitate se afla in regiunile subcorticale unde similitudini neurale abunda. Animalele umane si non-umane tinere ce nu prezinta neocortex pastreaza aceste functii ale creierului si mintii. In plus, circuitele neurale ce sustin starile comportamentale/electro-fiziologice ale afectivitatii, somnul si luarea deciziilor par a fi aparut in evolutie la fel de devreme ca radiatia nevertebratelor, fiind evidenta la insecte si la molustile cefalopode (de exemplu caracatita).

– pasarile par a oferi neurofiziologiei si neuro-anatomiei, prin comportamentul lor,  un caz remarcabil de evolutie paralela a constiintei. Dovezi ale unor nivele de constiinta asemanatoare celor ale omului au fost observate cel mai dramatic la papagalii gri africani.

– retelele emotionale mamare si aviare si microcircuitele cognitive par a fi mult mai similare decat s-a crezut anterior. Mai mult, unele specii de pasari au fost observate manifestand tipare de somn neural asemanatoare acelora ale mamiferelor, inclusiv somnul REM si, cum a fost demonstrat in cazul pitigoilor zebra, tipare neurofiziologice despre care anterior se credea ca necesita neocortex, ca al mamiferelor. Cotofenele, in special, au fost observate manifestand asemanari remarcabile cu omul, marile primate, delfinii si elefantii in studii implicand recunoasterea in oglinda.

– la oameni, efectul unor anumiti halucinogeni pare a fi asociat cu intreruperi in cadrul proceselor corticale. Interventiile farmacologice la animalele non-umane folosind compusi meniti sa afecteze comportamentul constient la oameni pot conduce la aceleasi tulburari si la animalele non-umane. La oameni sunt dovezi pentru a sugera ca exista o legatura intre constiinta si activitatea corticala, ceea ce nu exclude  posibilele contributii ale procesarii subcorticale, ca in constientizarea vizuala. Dovezile ca sentimentele animalelor umane si non-umane au aparut din retele de creier subcorticale similare se constituie in argumente convingatoare privind existenta unor experiente constiente primitive distribuite in cadrul evolutiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *