Conducerea Consiliului Judetean (CJ) Cluj a purtat discutii cu o delegatie de investitori italieni formata din reprezentanti ai unor fonduri de investitii si ai societatii Romita Energie Verde, companie care urmeaza sa construiasca o microcentrala pe baza de biomasa in comuna Bontida, localitatea Rascruci, in imediata apropiere a Parcului Industrial Tetarom III.
Puterea nominala a microcentralei care urmeaza a fi construita prin intermediul unei investitii totale de aproximativ 41 de milioane de euro va fi de 10MW/h, aceasta reprezentand cea mai mare putere a unei microcentrale pe baza de biomasa din Romania, si printre cele mai mari din Sud-Estul Europei.
Concomitent cu producerea de energie electrica, microcentrala de la Rascruci va produce si energie termica la un pret rezonabil care va putea fi utilizata de companiile din zona in multiple scopuri, fapt care, urmare a cresterii eficientei activitatilor economice desfasurate, va contribui la dezvoltarea si, respectiv, cresterea atractivitatii mediului de afaceri local. In procesul de producere a acestor energii din surse regenerabile, microcentrala va folosi anual aproximativ 100.000 de tone de biomasa de tip lemn si derivata (resturi de lemn pentru incalzire, rumegus, ramuri de pomi, arbusti, paie etc) contribuind astfel inclusiv la asigurarea unui nivel sporit de protectie a mediului in judet.
In momentul de fata, cofinantarea proiectului este aprobata din fonduri nerambursabile pe Masura 4.2, „ea reprezentand cea mai mare suma acordata pentru o intreprindere mica sau mijlocie in Romania”.
Constructia microcentralei va incepe in perioada imediat urmatoare, finalizarea ei realizandu-se in maximum 18 luni de la demararea lucrarilor. In momentul finalizarii ei, aceasta investitie va genera aproximativ 50 de locuri de munca, pregatirea de specialitate a personalului urmand sa se faca in colaborare cu Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca.
„Ne bucura faptul ca tot mai multi investitori straini aleg sa-si dezvolte o afacere in judetul nostru, al carui potential este enorm, atat din punct de vedere al fortei de lucru calificate, cat si al facilitatilor fiscale si infrastructurii de afaceri puse la dispozitie. Prin sprijinirea investitiei de la Rascruci, dar si a altor proiecte de asemenea tip, care se vor realiza si in alte zone ale judetului, urmarim realizarea unei dezvoltari armonioase si sustenabile a intregii regiuni, prin crearea de noi poli de dezvoltare in zonele judetului care au beneficiat mai putin de atentia autoritatilor si a investitorilor pana in momentul de fata. Totodata, urmare a mesajului nostru de disponibilitate si suport total pentru investitori, suntem convinsi ca membrii delegatiei italiene vor realiza un lobby intens in favoarea judetului nostru, in vederea atragerii si a altor investitori dornici sa initieze o afacere profitabila”, a declarat Ioan Oleleu, vicepresedinte al CJ Cluj.