Apa, buna pentru plante si pe arsita

Udatul plantelor la amiaza, cand soarele e puternic, nu cauzeaza arderea sau ofilirea acestora, arata un studiu recent realizat de cercetatori ai Universitatii Eotvos din Budapesta.apa la plante

Descoperirea oamenilor de stiinta desfiinteaza astfel mitul potrivit caruia picaturile de apa se comporta ca niste minilentile care,sub actiunea soarelui parlesc frunzele plantelor, scrie „The Daily Telegraph”.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii maghiari au realizat teste pe frunzele diferitelor plante, comparand rezultatele cu cele ale simularilor pe computer.

Interzisa la plantele tropicale

In ambele cazuri, ei au descoperit ca picaturile de apa nu atrageau o cantitate suficienta de energie solara pentru a arde frunzele inainte ca apa sa se evapore.

Doar in cazul catorva plante tropicale cu frunze paroase stropirea cu apa la pranz a dus la parlirea frunzelor.

„Credem ca, din cauza unor anumite tipuri de plante, s-a nascut aceasta credinta ca udatul plantelor la pranz le -prajeste-. De exemplu, picaturile unei ploi acide, apa sarata, cea de la robinet, apa cu o concentratie mare de clor sau solutiile prea concentrate de fertilizare, toate pot produce acele pete maronii de arsura ale plantelor”, explica doctorul Gabor Horvath, coordonatorul studiului.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *