Apa de la scoala si gradinita din Ardusat continua sa contina arsen

  0
  284
  Clasamentul tarilor cu cel mai mare consum de resurse

  Apa de la scoala si gradinita din Ardusat continua sa contina arsen

  Prefectura Maramures a facut publice, in cursul zilei de azi, 23 noiembrie, rezultatele probelor de apa prelevate de inspectorii Directiei de Sanatate Publica Maramures din fantanile publice din Ardusat si satele apartinatoare comunei, precum si din reteaua de distributie a apei potabile. In continuare se constata depasiri ale concentratiei maxime admise de arsen in retea, astfel incat se pastreaza interdictia de consum impusa in urca cu aproximativ o luna. In schimb, reprezetantii DSP Maramures au aratat ca nu s-au inregistrat probleme la apa din fantinile publice.

  Directorul executiv adjunct al DSP Maramures, Carmen Sima, a precizat ca nu a fost constatata depasirea concentratiei de arsen in apa din fantani, cid oar de pe retea. „S-au repetat analizele de apa din reteaua de distributie a apei, fiind colectate probe de apa de la unitatile de invatamant (scoala si gradinita) din localitatile Coltirea, respectiv Ardusat. Doar la probele de apa recoltate din Ardusat, rezultatele au relevat depasirea concentratiei de arsen, avand o valoare de 37,72 micrograme pe litru (fata de 10 micrograme pe litru prevazut in Legea nr. 458/2002)”, s-a mentionat intr-un comunicat de presa al Prefecturii Maramures.

  Reprezentantii institutiilor publice au cerut montarea de placute cu inscriptia „Apa nu este potabila” in locurile in care este depasita concentratia de arsen. „Specialistii afirma cu certitudine ca, in acest moment, nu ne confruntam cu o problema de sanatate publica in comuna Ardusat, ci este vorba de un fenomen de poluare naturala. Putem vorbi insa de faptul ca arsenul reprezinta din punct de vedere al efectelor asupra sanatatii populatiei un risc in cazul acumularii si intoxicarii organismului uman”, a precizat prefectul Sandu Pocol.

  Directia de Sanatate Publica Maramures a anuntat ca va continua sa recolteze probe din fantanile aflate pe raza comunei Ardusat. Ancheta directiei se va desfasura maine, 24 noiembrie, in zona „Livada-Puste„. Inspectorii institutiei au aratat ca vor monitoriza zona, precum si starea de sanatate a populatiei.

  Potrivit specialistilor, din 1996, de cand a fost pus in functiune sistemul de alimentare cu apa potabila in comuna, nu s-au inregistrat cazuri de intoxicare cu arsen in randul locuitorilor. Totusi, reprezentantilor administratiei publice locale din Ardusat li s-a cerut ca in bugetul de anul viitor sa prevada fonduri atat pentru efectuarea analizelor de laborator, cat si pentru statia de neutralizare a arsenului din apa furnizate localnicilor.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.